A biztosító a lépést szigorú költséggazdálkodással indokolta. Márpedig a CIG Pannónia a Mabisz-tagságról folyamatosan végez költség-haszon elemzést, a kapott eredmény alapján gazdasági döntést hoztak, és megszüntették a tagságukat - írta a napilap.

A CIG eddig is a piacon példátlan módon tartotta fenn tagságát: noha a Mabisz ismeri a csoportos tagság fogalmát, a szervezetnek nem a CIG Pannónia-csoport, csak a vagyonbiztosító leányvállalata, a CIG Emabit Zrt. volt a tagja - az a társaság, amelynek díjbevétele töredéke az életbiztosítóénak -, márpedig a tagsági díjat a társaságok korrigált díjbevétele alapján fizetik a biztosítók.

A mostani lépés közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy miközben a CIG tavaly beolvasztotta az MKB-biztosítókat (amelyek szintén tagjai voltak a Mabisznak), a szövetség új alapszabályt fogadott el, amely szerint a tagsági díjat a csoportszintű korrigált díj alapján vetik ki. A potyautas megoldással korábban évi 7-8 milliót spórolt a CIG, a fúzió utáni teljes kilépés pedig 12-15 millió forintos megtakarítás - igaz, ez a tavalyi 2,1 milliárdos adózott nyereséghez képest elenyészőnek látszik - jegyezte meg a Világgazdaság.