Csak 53 ezer forintért árulja el a honvédség, mennyibe került egy híd

Míg 2017-ben kérték meg a magyar honvédségét, hogy húzzon fel egy pontonhidat Girincsen, ami végül ugyan Körömbe került, de rejtély, hogy mennyibe kerül a fenntartása. Az Átlátszó közérdekű adatigénylésére ugyanis csak pénzért válaszolna a minisztérium.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 27. csütörtök, 13:55
Fotó: MTI Fotó

Koncz Ferenc - most már országgyűlési képviselő - a választási kampányban azt kérte, hogy a Honvédelmi Minisztérium biztosítson egy katonai pontonhidat Girincsen a Sajóra, amíg a kesznyéteni hidat felújítják. A célja az volt, hogy a helyieknek ne kelljen 30-40 kilométeres kerülőt tennie, ha átkelne a folyón. Sokan ugyanis innen járnak a tiszaújvárosi gyárba dolgozni, vagy iskolába a túlpartra.

A híd meg is épült, igaz Körömben 60-80 millió forintért, de a telepítés mellett a fenntartás is pénzbe került. Ezt viszont az Átlátszó cikke szerint senki nem akart megfizetni. Augusztus végén épült meg a híd, amelyet a tervek szerint november közepéig használják.

A katonai híd felépítése és bontása nem egyszeri költség, mert a működtetés folyamatos jelenlétet kíván a honvédségtől. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt közölte, hogy őrzik a hidat, orvosi ügyeletet biztosítanak és könnyűbúvárok vannak a helyszínen, az ezzel járó költségeket pedig az állam vállalta magára. Ennek mértékét akarta megtudni a portál, amely közérdekű adatigénylést adott be. Viszont erre csak 53 ezer 413 forint megfizetése után válaszolna az állam - arra hivatkozva, hogy sok pluszmunkát okozna a minisztériumnak a válasz.

Fotó: MTI Fotó/Vajda János.

HOZZÁSZÓLÁSOK