Csányi kiszállt az óriási vágóhidat építő cégből

A Bonafarm-csoporthoz tartozó Pick Szeged már nem tulajdonos a Mohácson óriási vágóhidat építő MCS Vágóhíd Zrt.-ben. A Bonafarm szerint ezzel egyszerűbb lesz a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötése, illetve gyorsabb az építkezés.
Napi.hu, 2015. január 10. szombat, 07:21
Fotó: Reuters

Az évi egymillió sertés levágására képes, mohácsi vágóhíd létrehozására és működtetésére alapított MCS Vágóhíd Kft. tavaly novemberben zrt.-vé alakult, öt nappal később az egyik tulajdonos Pick Szeged Zrt. kivált a társaságból, amelynek tőkéjét azt követően 1,5 milliárdról 2,5 milliárd forintra emelték - derül ki a Céginfo.hu adataiból. "A Bonafarm-csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. értékesítette az MCS Vágóhíd Zrt.-ben meglévő 24,9 százalékos részesedését, melyet a többségi tulajdonos Ho-Me Vagyonkezelő 2000 Kft. vásárolt meg, ezáltal kizárólagos tulajdonosává vált a mohácsi sertésvágóhíd megépítését tervező vállalkozásnak" - közölte a Napi.hu érdeklődésére Éder Tamás, a Bonafarm vállalati kapcsolatok és pr igazgatója.

"Az adásvétel azért volt lehetséges, mert mára megszületett a részletes, kötelező érvényű megállapodás a Bonafarm-csoport tagjai és az MCS Vágóhíd Zrt. között a hosszú távú operatív együttműködésre. Ez - az eredeti elképzeléseknek megfelelően - lehetővé teszi a Pick Szeged Zrt. számára az MCS Zrt.-ben való részesedésének megszüntetését, ami pedig jelentősen egyszerűsíti a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötését és lehetővé teszi az építkezés gyorsítását - indokolta a változásokat Éder Tamás.

Milliárdosok a cégben

A Bonafarm cégcsoport Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának mezőgazdasági befektetéseit fogja össze, köztük van a szalámigyártó Pick Szeged Zrt. is. Pénzügyi és ingatlanos befektetéseivel együtt az üzletember 150 milliárdosra becsült vagyonával Magyarország egyik leggazdagabb embere.

A Ho-Me 2000 Kft. szintén egy milliárdos vállalkozó, az egykori Wallis-alapító, jelenleg logisztikai, informatikai és energetikai vállalkozásokban - köztük a MET energiakereskedőben is - érdekelt Nagy György vagyonkezelő cége. Nagy György a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb című 2014-es kiadványban úgy nyilatkozott, hogy a MET részesedése több milliárdos nyereséget hozott, amit a mohácsi vágóhíd-beruházásba forgat. A cégadatok szerint az MCS Vágóhíd Zrt. alaptőkéjét novemberben egymilliárddal, 2,5 milliárd forintra emelték; a társaság vezérigazgatója is Nagy György.

A magyar kormány 1,46 milliárd forinttal támogatja a vágóhíd megépítését Mohácson, amelynek költsége 7,3 milliárd forint - jelentette be tavaly júliusban Szijjártó Péter, aki akkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt. A beruházás a teljes magyar sertéságazat fejlesztését, illetve a magyar élelmiszeripari kivitel növekedését is szolgálja - mondta Szijjártó.

A kormány júliusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé is nyilvánította az MCS Vágóhíd Kft. beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - ami azt jelenti, hogy a megvalósításhoz szükséges egyes eljárásokat gyorsítják, illetve egy részük alól mentességet kaphat. A kormány stratégiai együttműködési megállapodást is aláírt a Bonafarm cégcsoporttal.

A vágóhíd 2016-ban működhet

A tulajdonosi szerkezetben bekövetkezett változás nem befolyásolja a vágóhíd-beruházással kapcsolatos terveket - tudtuk meg a Bonafarmtól. A vágóhíd a kapcsolódó csontozó-daraboló üzemmel, a raktárépületekkel, valamint a szennyvíztisztítóval együtt várhatóan 15-16 milliárd forintba kerül majd és a tervek szerint 2016-ban kezdheti meg működését. Az üzem egy műszakban egymillió sertés levágására lesz képes évente.

Főleg a Bonafarmnak dolgozik majd az MCS
Az egymást stratégiai partnernek tekintő Bonafarm-csoport és MCS Vágóhíd Zrt. közötti megállapodás értelmében, a vágóhíd tervezésére és kivitelezésére a cégcsoport szakmai igényeinek figyelembevételével kerül sor. A vágóhíd az üzembe helyezést követően, elsősorban a csoport sertéstenyésztési integrációja által előállított állatok levágását, bontását és csontozását végzi majd. A vágóhídon keletkezett hús főleg a Pick Szeged Zrt. által gyártott húskészítmények alapanyagigényét fogja kielégíteni, de jelentős mennyiséget értékesíthetnek más magyarországi készítménygyártók és a fogyasztók felé csakúgy, mint exportra - tájékoztatta lapunkat a Bonafarm vállalati kapcsolatok és pr igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2015.01.11 10:12

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2015.01.10 22:37

A jó kapcsolat eredménye biztosan az is, hogy az Áfát levitték a disznajának, persze félben számolva, hiszen 2 fél sertés pont egy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.01.10 22:18

@laci_52:
Fülest kapott arról, hogy nem lesz mit levágni? Ja, ezek a projektek nem arról szólnak, hogy meg is kell valósítani azt amire pénzt ad az EU.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.01.10 21:57

Az öreg uzsorás - mellesleg Orbán puszipajtása - mindig időben száll be valamibe és száll ki valamiből. Hogy miért? Mert minden fülest ő kap meg először! Így könnyű jól dönteni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2015.01.10 18:55

Csányi kiszállt az óriási vágóhidat építő cégből.

NA DE HÁT NEM EZ A LÉNYEG.

A tulajdonosi szerkezetben bekövetkezett változás nem befolyásolja a vágóhíd-beruházással kapcsolatos terveket. A vágóhíd a kapcsolódó csontozó-daraboló üzemmel, a raktárépületekkel, valamint a szennyvíztisztítóval együtt várhatóan 15-16 milliárd forintba kerül majd és a tervek szerint:

ÉS EZ A LÉNYEG:

2016-ban kezdheti meg működését. Az üzem egy műszakban egymillió sertés levágására lesz képes évente.

IGY KELL EZT LÁTNI:

Magyarország husfeldolgozo iparának kiszolgálását biztositja a megépűlő vágohid.

IGY FEJLŐDIK A MAGYAR HUSIPAR.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html