Csányié a Délhús többsége (részletes)

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója hamarosan többségi tulajdonossá válik a Délhús Rt.-ben. Csányi nem kezdő az élelmiszeriparban, neve a borászatban és a tejiparban is ismert. A NAPI Gazdaság cikke.
Tóth László Levente, 2004. november 11. csütörtök, 10:43
Fotó:

A szükséges dokumentumok már a cégbíróságon vannak annak érdekében, hogy a hazai húsipar egyik meghatározó szereplője, a pécsi Délhús Rt. és a társaságot tulajdonló kft. összeolvadhasson. A cégbírósági eljárás végére néhány héten belül pont kerülhet - értesült a NAPI Gazdaság. Lapunk információi szerint az egyesülés után Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója lesz majd az összeolvadt cég meghatározó tulajdonosa és ezt haladéktalanul közzéteszi, lévén tőzsdei társaság vezetője.

A magyarországi húságazatban már a múlt év tavasza óta masszívan tartja magát a híresztelés, miszerint Csányi Sándor állna a piac több mint 10 százalékát birtokló Délhús mögött. Tavaly májusban lett ugyanis az osztrák tulajdonú Meat Invest Kft. a Délhús Rt. 93,17 százalékos többségi tulajdonosa, miután megvásárolta a részvényeket a szintén osztrák Pankl and Hofmann AG-tól. A vásárló Meat Invest Kft. magyar származású, de osztrák állampolgárságú ügyvezetője és egyszemélyi tulajdonosa, a Délhúsnál korábban válságmenedzserként dolgozó Thomas Jobban akkor annyit közölt: a vételárhoz szükséges összeget más cégei biztosították, a Meat Invest Kft. pedig 2003-ban alakult a Délhús Rt. megvásárlására, s a társaságot 3 millió forint tőkével Budapesten jegyezték be.

Kovács László, a Délhús Rt. vezérigazgatója néhány hónapja a cég egyesülését az "osztrák érdekeltségű" Meat Invest Kft.-vel elsősorban adminisztratív, valamint költségcsökkentési okokkal indokolta. A költségek okos csökkentése mindenesetre Csányi Sándor más agrárágazati érdekeltségeinél is előtérben van. Nem lehet véletlen ugyanis, hogy a Délhús Rt.-vel együtt a bankvezér érdekeltségébe tartozó másik két vállalat, a szintén pécsi Új MiZo Rt., illetve a hozzá közel lévő Csányi Pincészet Rt. is tagja a Magyarországon egyelőre egyedülálló kezdeményezésként számon tartott, közös beszerzésre létrehozott Pannon Food Élelmiszeripari Egyesülésnek. E nem túl régi szervezet a költségek terén eddig igen jó eredményekkel büszkélkedhet: tagjainak egyebek mellett például a telefonköltséget is sikerült jelentősen csökkenteniük.

A 2000-ben még 200 millió forint veszteséget felmutató Délhús Rt. manapság a költségek lefaragása nélkül sem tűnik rossz üzletnek: modern, dinamikus nemzetközi élelmiszer-ipari vállalat, amelynek fő profilja élő állatok vágása és feldolgozása, valamint húskészítmények és gyorsfagyasztott termékek gyártása és értékesítése. A Figyelő Top 200 adatai szerint a Magyarország 169. legnagyobb vállalkozásának számító húsipari társaság tavaly az előző évhez hasonlóan ismét sikeres évet zárt: nettó árbevételét 14,4, adózott eredményét pedig 11,5 százalékkal növelte. Az idén a cégnél 30 milliárd forint árbevétellel számoltak, részben Kovács László vezérigazgató tevékenységének köszönhetően; ő februárban váltotta a poszton Lukács Györgyöt, akit a tavalyi tulajdonosváltáskor még megerősítettek a tisztségben. Kovács László ismert húsipari szakember: a Pick Rt. vezérigazgatói székéből igazolt át a Délhúshoz, előtte a Kométa 99 Kft.-t vezette, korábban pedig a Pápai Húsipari Rt.-nél dolgozott.
Mint azt korábban megírtuk, az összeolvadás nyomán létrejövő, márkanevét megőrző új húsipari cég kötelezettségei az egyesülést követően több mint 8 milliárd forinttal, 20 milliárd forint nagyságrendűre nőnek, de a társaságnál nem tartanak attól, hogy a Meat Investtől átvett kötelezettségek a jövőben negatívan hatnának a Délhús gazdálkodására.

HOZZÁSZÓLÁSOK