Egy hónappal ezelőtt indult meg az ismert nagyvállalkozó autóipari érdekeltségének, a Csiki-Bege Kereskedelmi Kft.-nek a felszámolása azt követően, hogy Csiki-Bege tavaly márciusban csődvédelmet kért.

A társaság legkisebb hitelezője a bejelentést követően értelmetlenül, háromszoros biztosítéki háttérrel akadályozta meg a már kidolgozott reorganizációs terv végrehajtását - mondta el Csiki-Bege. Miután a hitelező inkasszót kért a társaság egyik bankszámlájára, a kft.-vel kapcsolatban álló többi pénz- és hitelintézet is inkasszálta a csoport számláit.

A társaság egyik napról a másikra elvesztette hitelforrásait, ám ezt követően a társaság valamennyi adó- és hitelfizetési kötelezettségét teljesítette, valamennyi rendelését teljesítette ügyfelei felé - hangsúlyozta a vállalkozó.

A cégcsoport korábban három területen volt jelen: az autó- és az ingatlanipari projektek mellett egészségüggyel és életmóddal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtott.

Az autóiparból való kivonulás az Autópláza eladásával ért véget. A vállalkozó leszögezte: a társaság minden megrendelt gépjárművet átadott az ügyfeleknek, meglévő bankhiteleit pedig teljes egészében lezárta.

A csoport autós cégeinek tízmilliárd forint körüli éves forgalmához képest minimalizálták a tartozásokat, a megmaradt követelésekre pedig a társaság vagyonelemei fedezetet biztosítanak.

A folyamat kezelése érdekében Csiki-Bege célja az volt, hogy megszabaduljon hitelállományától. A jelzáloggal terhelt vagyonelemek azonban a lehető legrosszabb gazdákhoz, a bankokhoz kerülnek - jelentette ki a vállalkozó.

Véleménye szerint a vagyonelemek elértéktelenedése, az állami adóbevételek kiesése, valamint a munkahelyek megszűnése a legnagyobb veszélye annak, hogy a csődeljárásban a bankok kerülnek a követeléslisták élére.

A pénzintézetek a megszerzett értékeket áron alul elkótyavetyélik - fogalmazott a vállalkozó, és hozzátette: a nyugat-európai színvonalnál sokszor drágább és korszerűbb magyarországi autószalonok százai adósodtak el és húzták le a rolót.

Ingatlanipari beruházásokról szólva Csiki-Bege elmondta: a szálloda-beruházásokat is magukba foglaló projektek közül rengeteg leállt és rövid távon nem is tűnnek folytathatónak.

Csiki-Bege csalódottságának hangot adva kiemelte: a csoport számos, köztük energetikai pályázatokon is elindult, de a pályázatok körüli visszaélések miatt még a megnyert pályázati összegeket sem hívták le.

A cégcsoport lakópark-fejlesztésének finanszírozását biztosító bankkal a vállalkozónak ugyanakkor sikerült megegyeznie, ezért e beruházás folytatása mellett döntött Csiki-Bege. A mintegy 160 családi házból álló veresegyházi lakóparkban eddig hatvan lakóépület készült el, a társaság a pénzügyi problémák ellenére is folyamatosan biztosítja a lakóparkban valamennyi közműszolgáltatást.

A cégcsoport az elmúlt 18 évben folyamatosan nyereséget termelt, az elmúlt nyolc évben mintegy 2,5 milliárd forintnyi kamatot fizetett ki, miközben Magyarországon a banki költségek szintje nemzetközi viszonylatban is rendkívül magas - jelentette ki Csiki-Bege.