Csőd esetén visszajár az uniós támogatás

Egy mezőgazdasági társaság két uniós pályázatból több mint 72 millió forinthoz jutott. A támogatási szerződés szerint, ha csőd- vagy felszámolási eljárás indul ellene, azt azonnal be kell jelentenie a támogató szervezetnek. Miután ez elmaradt, visszajár a támogatás - már, ha futja a csődvagyonból.
Németh Géza, 2018. július 12. csütörtök, 06:40
Fotó: Pixabay

A támogatási szervezet a versenyképesség erősítése, majd pedig a technikai színvonal emelése céljából, két támogatási szerződést kötött a szóban forgó céggel - így indul a Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent jogeset.

A támogatásból megvalósuló fejlesztéseket - az uniós szabályok szerint - 5 évig kell fenntartani. Emiatt került be mindkét szerződésbe az, hogy ha ezen az időszakon belül csőd-vagy felszámolási eljárás indul a támogatott cég ellen, akkor annak azonnal jeleznie kell a támogatási szervezet felé ezt a tényt.

Négy év múlva elrendelte a bíróság a cég felszámolását, de a vezető nem tett jelentést erről a támogatási szervezetnek és a felszámolót sem informálta erről a kötelezettségről. A támogatási szervezet visszakövetelte a bő 70 milliót, amit ekkor már csak hitelezőként jelenthetett be a felszámolónak.

A cég pert indított, mivel megítélése szerint érvénytelen volt a támogatás visszakövetelése. Az elsőfokú bíróság elutasította a keresetet, mivel a céget - a támogatási szerződések alapján - az ellene indult felszámolási eljárásról bejelentési kötelezettség terhelte, amelyet elmulasztott, ezzel a szerződéseket megszegte, így az elállás jogszerű volt. A cég fellebbezett, de nem járt jobban. A másodfokú bíróság álláspontja szerint a céget a szerződésszegésének következményei alól nem mentesítette a felszámolásnak a Cégközlönyben való közzététele.

A cég ebbe sem nyugodott bele és felülvizsgálatot kért a Kúriától, amely jóvá hagyta a jogerős másodfokú ítéletet. Indoklásában kifejtette: a támogatási szerződésben mindössze egy ok szerepelt a felmondásra, mégpedig az, hogy a csőd-, illetve a felszámolási eljárást azonnal be kell jelenteni. Így a cég hiába hivatkozott arra, hogy a támogatási feltételeket (a folyamatos termelést, az exportot és a munkavállalók foglalkoztatását) teljesítette, ez ebben az ügyben nem volt releváns.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.07.12 09:10

Na, kiket támogatunk sok pízzel, feleslegesen?
Hát persze, hogy mezőgazdasági társaságokat, meg jóléti gazdákat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html