Csődbűntett a vád a Szeviép vezetői ellen - hatalmas a kár

Csődbűntett miatt vádat emelt a Szeviép Zrt. három volt vezetője ellen a Szegedi Járási Ügyészség - értesült a Népszabadság. A cég 6,5 milliárd forinttal maradt adós hitelezőinek.
Napi.hu, 2015. május 6. szerda, 09:06
Fotó: Napi.hu

Az eljárás megindításáról szóló közleményt április 30-án adta ki a Csongrád Megyei Főügyészség, de különös módon sem a cég, sem a vádlottak neve, vagy akár csak a monogramja nem szerepelt benne. A szegedi ügyekben tájékozottak azonban az óvatos körülírásból egyből felismerték, hogy a felszámolás alatt álló Szeviép Zrt.-ről, és volt vezetőiről, P. Lászlóról, B. Sándorról és O. Józsefről van szó - írja a nol.hu.

A Szeviép Zrt. csődjének a hatósági iratok szerint 433 különböző alvállalkozó vagy beszállító károsultja van, 6,5 milliárd forintot nem fizetett ki nekik az építőipari vállalkozás.

Az ügyészségi közlemény szerint a cég 2009 elejére fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, majd 2010 júniusában csődeljárás, 2010. augusztus 13-án pedig felszámolási eljárás indult ellene. Az ügyészség szerint a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak, mint a cég igazgatósági tagjai 2007-től az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétesen rendszeresen nyújtottak nagy összegű kölcsönöket részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, részben magánszemélyeknek. A körülmények olyanok voltak, hogy akik a kölcsönt fölvették, azoknak esélyük sem volt annak visszafizetésére. Az ügyészség szerint másfél milliárd forintot vittek ki így a társaságból - olvasható a Népszabadságban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2015.05.06 14:46

Ha leölik a gazdaság egy fontos alappillérét. Lásd pénzügyi. Akkor bizony jönnek a meglepetések. Lesz még ilyen. Sok. Az unortodox gazdaságpolitika hozadéka, farvizen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html