A csődeljárás alatt álló Vértesi Erőmű (VÉ) Zrt. pénteken megtartott hitelezői egyezségi tárgyalásán a hitelezők ismét hozzájárultak ahhoz, hogy a társaság 2010. augusztus 26-án kezdődődött csődvédelmet további 30 nappal meghosszabbítsák - közölte lapunkkal a társaság.

A fizetési haladék meghosszabbítása a szavazattal rendelkező hitelezőktől a biztosított és a nem biztosított hitelezői osztályokban egyaránt megkapta a szavazatok többségét. A társaság az erről szóló jegyzőkönyvet még pénteken benyújtja a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságnak, egyben kérvényezi a VÉ csődvédelmének további 30 nappal való meghosszabbítását.

A csődvédelem kezdete óta két hitelezői tárgyalást is tartottak, megegyezés azonban eddig nem születetett. A VÉ pénzügyi helyzetét figyelembe véve, a hitelezők számára kategóriánként egységes megtérülési ajánlatott tett, amelyet az egyezségi tárgyaláson nem fogadtak el - fogalmaz a közlemény. Ezzel a 30 napos hosszabbítás lehetőséget ad a társaságnak egy új ajánlat kidolgozására.

A társaság a 2008-ban a Kapolyi László nevéhez kötődő System Consulting (SC) Zrt.-vel kötött áramvásárlási szerződések miatt került a szakadék szélére, ezek nyomán áramkereskedők pereket indítottak a VÉ ellen. Igényeiket eddig három ítélet ismerte el jogosnak: a CEZ Magyarország Kft.-nek 1,9 milliárd forintot fizetett ki a VÉ, a második, közel 2 milliárd forintról szóló ítélet után augusztus végén csődvédelembe menekült, amely eljárást február 22-éig meghosszabbították.

A legutóbbi, több mint 6 milliárd forintos ítélet október közepén született az EFT Budapest Zrt. javára, emellett még egy ügy van folyamatban a VÉ ellen, úgy tudjuk, ez 3-4 milliárd forintról szól. A társaság csődeljárásában kiemelt (a tárgyaláson nagy szavazati aránnyal rendelkező) hitelezőnek a K&H Bank, illetve az EFT minősül.

A VÉ nemrégiben 200 fős csoportos létszámleépítést jelentett be. A bánya rekultivációja 2013-ban indulhat el, amelyhez mintegy 650 fős bányászlétszám áll majd rendelkezésre. Az erőmű a tervek szerint 2014-ig biztosíthatja a környező két település távhőellátását, ennyi idő áll rendelkezésre egy korszerűbb üzem megépítésére.

Az erőműhöz tartozó Márkushegyi Bányaüzem tevékenysége az eredeti szándékok szerint 2010. december 31-éig maradt volna fenn. Bencsik János klíma- és energiapolitikai államtitkár egy, december végén tartott szakszervezeti tanácskozáson elmondta: amennyiben a hitelezői egyezség sikeresen létrejön, a bánya 2011-ben és 2012-ben is működhet, az ideinél mintegy 30 százalékkal alacsonyabb, évi 6 petajoule kitermeléssel.