Csokigyár építését támogatja a kormány

Csokoládégyárat épít a Vadász márkanevű termékeket gyártó Árklub Kft. Bátonyterenyén 8,3 milliárd forintos beruházással, a kormány támogatásával - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2018. március 21. szerda, 14:35
Fotó: Pixabay

A gyár 2019 végén kezdi meg működését, és 150 embernek ad munkát a Nógrád megyei városban.

Az Árklub Kft. 1994-ben alakult meg családi vállalkozásként, és minden évben nyereséggel üzemeltek, Vadász márkanéven 67 termékük van a piacon, minden szezonra gyártanak termékeket - közölte Tóth Csaba kereskedelmi és marketingigazgató. A bátonyterenyei lesz a cég első gyára, eddig bérgyártásban működtek, így ezzel a legnagyobb probléma, a gyártókapacitás hiánya oldódik meg.

A Céginfo.hu adatai szerint az Árklub nettó árbevétele 2016-ban közel 3,5 milliárd forint volt, az adózott eredménye 192 millió forint; évek óta nyereségesen működik.

Első ütemben 15 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot építenek a városban év végére. Jövő év elején érkeznek a gépek, a tervek szerint fél évet vesz igénybe a technológia beüzemelése, ezt követően indulnak a próbagyártások, és 2019 végére tervezik az üzemszerű működést. A termékek túlnyomó részét Bátonyterenyén gyártják majd.

Nemcsak egy bátonyterenyei és Nógrád megyei léptékkel is fontos beruházás valósul meg, hanem egy régi és egykoron világszínvonalú magyar iparág, az élelmiszeripar, azon belül az édesipar feltámasztásának fontos fázisa, döntő epizódja ez a fejlesztés - véli Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára. (A magyar csokoládégyártást méltatta Fazekas Sándor - ezt már olvasta?)

A magyar kormány az eredetileg tervezett 7,3 milliárd forintos költség 45 százalékával, mintegy 3,3 milliárd forinttal segíti a beruházást. Magyar Levente a támogatást részben diplomáciai válasznak nevezte arra a lépésre, hogy tavaly év végén az ukrán elnök tulajdonában lévő, a Vadász csokoládét is gyártó budapesti gyár üzleti indok nélkül, egyik napról a másikra felmondta a szerződést.

Az elmúlt három évben mintegy 40 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztés érkezett Nógrád megyébe, ami több mint ezer új munkahelyet eredményezett. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) hasonló nagyságrendben tárgyal olyan projektekről, amelyek Nógrádban valósulhatnak meg a következő években - írta az MTI.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.03.21 15:57

A kormány fejezze be a cégek támogatását! Minden vállalkozás a saját kereteiből gazdálkodjon.
A cégvezetők ne yacht-ot, luxusingatlanokat vegyenek, hanem a cégét fejlessze. És ne az államkasszából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html