Dagad a BKV-s végkielégítési botrány

Nem volt jogosult a mintegy 100 milliós végkielégítésre Szalainé Szilágyi Eleonóra, sőt, a BKV Bosnyák Gyula szerződését is előnytelenül módosította.
NAPI, 2009. augusztus 11. kedd, 13:06
Fotó:

A tömegközlekedési cég felügyelőbizottsági (fb) vizsgálatának eredményét ismertetve Vitézy Dávid elmondta: a BKV Zrt. humánpolitikai igazgatója, Szalainé Szilágyi Eleonóra jogosulatlan volt végkielégítésére, mert már nyugdíjas volt és fel is vette 200 ezres nyugdíját, amikor megkapta végkielégítését.

Az Index kedden azt írta: az igazgató bére 2008. július 1-től 1 millió 182 ezer forint plusz 120 százalék prémium volt, 2009-től pedig 1 millió 241 ezer forint plusz 120 százalék prémium lett. 2008-ra 25 millió 693 ezer forintot, 2009-re pedig 8 millió 935 ezer forintot fizettek ki neki prémium címén.

Vitézy közlése szerint a belső ellenőrzési vizsgálat nem tudott választ találni arra, miért 4,2 milliós átlagbérrel számolták az igazgató végkielégítését, miközben havi átlagfizetése a prémiummal együtt bruttó 2,7 millió forint volt. A vizsgálat során az sem derült ki, hogy Balogh Zsolt - azóta felmondott vezérigazgató-helyettes - miért foglalkoztatta a nyugdíj után is Szalainé Szilágyi Eleonórát - tette hozzá.

Arra azonban fény derült, hogy a személyügyi vezető maga döntött a végkielégítés utalványozásáról, és azt ki is utalta saját magának - mondta Vitézy Dávid, hozzáfűzve: a jelentésben az áll, hogy egyszemélyes intézkedést tett, amely munkakörével és vezetői státuszával összeférhetetlen és etikátlan. A kifizetések engedélyezése ugyanis kizárólag a felette munkáltató jogkört gyakorló vezető, tehát a megbízott vezérigazgató engedélyével történhetett volna - részletezte az fb-tag.

Kitért arra is, hogy az fb számára készült belső jelentés szerint egy másik igazgató - Bosnyák Gyula stratégiai igazgató - esetében is előnytelen szerződést kötött a cég: neki eredetileg határozatlan idejű szerződése volt, később (2008. január 1-jén) ezt határozott idejűre módosította Antal Attila akkori vezérigazgató, így már járt a végkielégítés.

Az igazgató egy év és három hónap munkaviszony után 12 millió forintnyi prémium mellett 39 millió forint végkielégítést kapott - tette hozzá Vitézy Dávid.

HOZZÁSZÓLÁSOK