Továbbra is két embert gyanúsít a Legfőbb Ügyészség az ügyben, egy harmadik ellen pedig nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki. Az M2-es és az M4-es metróvonalra beszerzett francia Alstom-metrókocsik ügyében vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt - mondta el a hatóság szóvivője Kovács Katalin az MTI-nek, aki azt is elárulta, hogy december 3-ig hosszabbították meg a nyomozási időszakot.

A metróberuházásokkal összefüggésben egy másik vizsgálat is tart, melyet az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében feltártak miatt indítottak. A nyomozás a 4-es metró beruházásához kapcsolódó különböző - elsősorban építési és tanácsadói - szerződések, valamint a projektmenedzsmenttel kapcsolatos kérdések, döntések miatt folyik.

Az ügy előzménye, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. Előzőleg az megállapította, hogy a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el. A vizsgálat szerint a projekt során megvalósított szabálytalanságok becsült pénzügyi összhatása mintegy 167 milliárd forint.