Delaware-i székhelyű szolgáltatót vizsgál az MNB

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a www.edc.hu/reszvenyek portál üzemeltetőjének, hogy internetes honlapján keresztül a delaware-i székhelyű Benefit Barcode Inc. cég részvényeit értékesítse, továbbá, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat az érintett természetes személlyel szemben - adta hírül a jegybank.
Napi.hu, 2016. október 25. kedd, 10:22
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a www.edc.hu/reszvenyek internetes portált üzemeltető természetes személy tevékenységének áttekintésére.

A beszerzett bizonyítékok alapján a honlapot üzemeltető magánszemély átlagosan 8-10 ezer dollárért értékesíti a delaware-i székhelyű Benefit Barcode Inc. társaság részvényeit, s azok 3 éven belüli visszavásárlására is kötelezettséget vállal.

Az internetes oldalon a cég részvényeire vonatkozó értékesítési ajánlat azonban nem felel meg a tőkepiacról szóló törvény értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára vonatkozó rendelkezéseinek. A piacfelügyeleti eljárás során az MNB azt is vizsgálja, hogy az érintett tevékenység megvalósít-e a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.

A vizsgált magánszemély nem szerepel az MNB vonatkozó nyilvántartásaiban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet jogszerűen nem végezhet. Emellett - természetes személyként - nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és - tájékoztató valamint hirdetmény hiányában - értékpapírok nyilvános értékesítésre történő felajánlására sem jogosult.

Az MNB azonnali fellépésének köszönhetően feltehetően csak elenyésző számú érdeklődő került kapcsolatba az értékesítési ajánlatot közzétevő személlyel. Ugyanakkor befektető-védelmi okokból a jegybank ma közzétett végzésében - az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve - azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a magánszemély engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy értékpapírokat nyilvános értékesítésre felajánljon.

Az MNB ma közzétett végzése semmilyen formában nem érinti a magánszemély, illetve a Benefit Barcode Inc. befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közzéteszi honlapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK