A gazdasági folyamatok kedvező irányú változását várják a magyar vállalkozások - derül ki az MFB legfrissebb felméréséből, mely szerint az MFB-Indikátor értéke 4,6 százalékos emelkedéssel történelmi magasságba, 57,3 pontra ugrott, márpedig az 50 pont feletti érték a cégek optimizmusát tükrözi.

A jó hangulatot mutatja azt is, hogy a kutatás szerint a vállalatok mintegy 70 százaléka tervez fejlesztéseket, de a felmérés eddigi történetében első alkalommal tapasztalt több vállalat kedvező fordulatot a makrogazdasági feltételekben (35,3 százalék), mint ahányan romló gazdasági folyamatokat érzékeltek (29 százalék). Jó hír az is, hogy a cégek 41 százaléka növelni tudta árbevételét az elmúlt egy évben, és 45,3 százalék azt várja, hogy ez a trend a következő 12 hónapban is folytatódni fog. A képet valamennyire árnyalja, hogy a cégek többsége, egészen pontosan 50,7 százaléka továbbra is változatlan belföldi értékesítéssel számol, míg visszaeséstől 19 százaléknyian félnek.

Az exportértékesítéssel kapcsolatos várakozások megközelítették a 2011. tavaszi szintet, így a piaci helyzet javulása a foglalkoztatásra is hatással van: a vállalatok több mint ötöde bővítené munkaerő-állományát a következő egy évben. A munkaerőpiaci helyzet elmúlt egyéves javulása egyébként leginkább a középfokú végzettséggel rendelkezőknek kedvezett, hiszen ez a réteg profitált egyrészt a közmunkaprogramok felfuttatásából (a legalacsonyabb iskolázottságú csoport kárára), másrészt az ipari szektorban megjelent új munkahelyek is elsősorban a szakképzettséggel rendelkezők számára voltak elérhetőek. (Az az ipari termelés - a munkanaphatástól megtisztított előzetes adat alapján - 3,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ám a kilátásokat némiképp árnyalja, hogy a szektor teljesítménye továbbra is "egylábú": egyedül a járműipar járul hozzá érdemben a bővüléshez, a tizenkét feldolgozóipari alágazatból nyolcnak zsugorodott a teljesítménye január és augusztus között.)

Feldolgozóipari alágazatok termelésének alakulása* (2013. január-augusztus)
Kép: Forrás: MFB-Indikátor

 

A kutatás szerint az idei év első nyolc hónapjában átlagosan 3,2 százalékkal nőttek a bruttó fizetések a nemzetgazdaságban éves alapon. A legnagyobb, 7,8 százalékos emelkedést az építőiparban mérték, de nem sokkal van lemaradva az egészségügy (7,3 százalék) sem. A képzeletbeli dobogóra az infokommunikáció fért fel 5,1 százalékkal, míg bércsökkenést egyedül az ingatlanügyleteknél mértek, mégpedig 2,5 százalékosat.

Örömteli megállapítása a felmérésnek, hogy három és fél után ismét először vannak többségben (52,2 százalék) a forrásbevonást tervezők, miközben mintegy 20 százalék zárkózik el továbbra is ettől.

A hitelfelvételi feltételek megítélésének* változása
Kép: Forrás: MFB-Indikátor

 

Bár az MNB kamatcsökkentéseinek köszönhetően a vállalatok egyre kedvezőbb áron juthatnak banki kölcsönhöz, a minimum 5 éves, nemzeti valutában nyújtott vállalati hitelek átlagos évesített kamatlábát nézve még mindig le vagyunk maradva több régiós vetélytárstól, így például Szlovákiától, Csehországtól, vagy éppen Lengyelországtól. Ide kapcsolódik, hogy a jelenleg a vállalatok 29,7 százaléka nyilatkozta azt, hogy kritikus pénzügyi helyzetben van, azaz a bevételeik nem fedezték teljes egészében működési költségeiket.

A vállalati hitelállomány* éves szintű változása Közép-Kelet-Európában
Kép: Forrás: MFB-Indikátor

 

Bár a beruházási-index az igen kedvezőnek számító 71,2 ponton áll, a felmérés készítői megemlítették, hogy az idén tavaszkor készített felméréshez képest jóval alacsonyabb a növekedés. Jó hír viszont, hogy a következő 12 hónapban fejlesztéseket tervező vállalatok aránya az MFB-Indikátor eddigi történetében újabb rekordra, 70 százalékra emelkedett. Ebben a számban szerepet játszott az is, hogy halaszthatatlanná váltak az elmúlt években elhalasztott beruházások - ezt a választ például többen jelölték be, mint az erős piaci verseny jelentette motivációt.