Devizahitelek: február közepéig sem lesz döntés

Tavaszig elkészülnek majd a Kúria jogegységi határozatának hiányzó pontjai, "de akkor sem állunk meg, ha szükséges, megyünk tovább" - mondta a devizahiteles ügyről Darák Péter Kúria-elnök a Heti Válasznak.
portfolio.hu, 2014. január 9. csütörtök, 08:50
Fotó: Napi.hu

Darák Péter szerint nem a Kúria fog jogszabálytervezetet kidolgozni a devizahiteles problémára. Szavaiból kiderült: társadalmi csalódottságot érez a Kúria december 16-ai jogegységi határozata miatt, de ez a túlzó társadalmi elvárásokkal magyarázható. Mint ismeretes, az egyoldalú banki kamatemelésekről és az árfolyamrésről nem rendelkezett a Kúria, az ezzel kapcsolatos jogegységi döntésről megvárja az Európai Bíróság legkorábban február 12-én várható iránymutatását.

A devizahitelezés nem vágható át gordiuszi csomóként, egyetlen mozdulattal - véli a Kúria elnöke. Elmondása szerint nem volt szándék, hogy jelzést adjon a törvényhozóknak, mely pontokon kellene rendezni a kérdést. "A jogalkotók nagy tapasztalatú emberek, a Kúria elnökének üzenete nélkül is tudják, mit kell tenniük". Más a mostani helyzet azokhoz képest, amikor a Kúria már tett jogszabály-módosítási javaslatot.

A Kúria máskor tett már jogszabály-módosításra javaslatot, ám ez egy egészen más helyzet, itt többféle alternatíva közül kell dönteni, és az alaptörvénnyel ellentétesnek tartaná, ha a Kúria jogalkotói szerepet vállalna ebben az ügyben. Arról, hogy a jelenlegi árfolyamon vagy a felvételin kell-e elszámolni a devizahiteleket, Darák szerint egyelőre nem lehet beszélni, nem született ugyanis még jogerős döntés ebben a kérdésben, márpedig a Kúria csak ezek alapján hozhat döntést.

A Kúriáétól élesen el nem térő, "fogyasztóbarát szemlélettel" rendelkező Európai Bíróság döntése alapján tavaszig elkészülhet a Kúria jogegységi határozata az eddig hiányzó pontokról is, "de akkor sem állunk meg, ha szükséges, megyünk tovább".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

menyusp, 2014.01.10 16:03

Kedves barátaim!
Mint már sokszor mondtam: az ügyünk nem fejeződött be a feljelentés beadásával (még a közösségiével sem), hiszen mindaddig, míg nem győzött az igazság, keresni kell a továbblépés lehetőségeit. 3 napja megtaláltam a következő grádicsot.
Azt mondja a Kúria, és harsogja a Bankszövetség, hogy ez a mi kis forint hitelünk márpedig DEVIZA! Hogy a fenébe lehet azonban, hogy én egy peták devizával sem találkoztam? Engem valahogy nem érdekel a népvakítás a swapról, a befektetésről, a szerencsejátékról, meg a többi mentségkeresésről! Nekem nem kell magyarázat, hogy milyen szándékkal loptak meg!
Jár az agyam: nem elég, hogy forinthitel címén becsaptak, amikor még a forintból is csak max 5% pénz állt a bankok rendelkezésére! Igazságtalanság, hogy azét kell fizetnünk egy magán banknak, ami nincs is neki!
És itt esett le a tantusz! A bankoknak CSAK A MAGYAR JOGI HÁTTÉR fedezete volt a kölcsönök 95 %-ára!
Magyar jogszabállyal azonban NEM LEHET IDEGEN VALUTÁT kibocsátani, mert az pénzhamisítás!
Végiggondoltam, utánanéztem, és feljelentettem a csalókat a Svájci Nagykövetnél, illetve a svájci Államügyésznél!
Lehet, hogy ez lesz az a pont, ahol a csányi -féle rohadékok kezdhetnek spórolni a rácsos linzerre!
Olvassátok el a feljelentésemet, és terjesszétek az emberek között!
A svájciak biztos nem lesznek elájulva a csányi-felcsúti-patai -féle rohadékoktól, hiszen őket nem vették meg a lopott pénzből, mint az egész magyar rendszerváltó elitet! Persze ez is hozza magával a munkát: most azon dolgozom, hogy közöljem a közjegyzői meg a követeléskezelői kamarákkal, hogy amennyiben nem vonják vissza a deviza alapú követeléseiket, úgy őket is feljelentjük a svájci ügyészségnél!
Nem elég, hogy jogalap nélküliek ezek a végrehajtás elrendelések, még pénzhamisító is mindegyik, amelyik nem tudja bizonyítani átvételi bizonylattal, a CHF átvételét!
A svájciaknak aztán hivatkozhat a kamara a Bankszövetség ?szakértői dumáira? - ha nem adtak CHF-ot, akkor milyen alapon követelik meg?
Forintból nem lehet CHF-ot csinálni!
Olvassátok el; gondoljátok végig! Én igyekszem ehhez is praktikus sablont eszkábálni.
Menyus Lásd: https://www.facebook.com/groups/devizacsalas/551855434910215/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.01.09 09:29

Magyarország kormánya megmutatta szellemi gyógypedagógiáját, alkalmatlan arra, hogy egy országot vezessen. El kell takarítani az útból ezt a gyenge kvalitású kormányt, amely nem csak majd ezer fácán közvetett legyilkolásában tevékenykedett sikeresen, de magyar emberek százezreit tette földönfutóvá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html