Devizahitelesek, figyelem!

Az árfolyamgátas hiteleseknek érdemes még az árfolyamgát lejárta előtt kilépni a konstrukcióból és vállalni a magasabb törlesztőrészletet, hogy elkerüljék a védett periódus lejárta utáni nagyobb tehernövekedést - hívta fel ismét a figyelmet Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az állami tévében.
MTI, 2016. október 3. hétfő, 12:02
Fotó: Napi.hu

Kicsivel nagyobb azonnali törlesztés vállalásával az árfolyamgát - döntően jövő tavaszi - lejárata után az össztartozás alacsonyabb lesz.

Mintegy 172 ezer árfolyamgátas ügyfél volt, a probléma pedig mindazokat érintheti, akinek nem járt le a hitele, illetve nem váltotta ki más konstrukcióval - mondta a szóvivő.

A svájci frank alapú jelzáloghitelesek tartozását 256,47 forint/svájci frank árfolyamon forintosították. Mivel az árfolyamgátas ügyfeleknek 180 forinton rögzítették az árfolyamot, jelentős terhet jelentett volna a forintosításkori árfolyam azonnali alkalmazása, ezért a forintosítási törvény továbbra is fenntartotta a törlesztőrészletekre vonatkozó korlátot. Így az árfolyamgát kezdetétől számított 60 hónapig a törlesztőrészletek mértéke nem haladhatja meg a tavaly januárban fizetett, 180 forintos svájci frank árfolyamon számított törlesztőrészletet.

Az árfolyamgát jellemzően jövő tavasszal jár le, ekkor azonban a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást is meg kell kezdeni törleszteni. Az árfolyamgát lejárta után a havi törlesztés mértékét az érintett pénzügyi intézmények a jogszabály alapján legfeljebb 15 százalékkal növelhetik meg. Ha szükséges, ennek betartására a törlesztési futamidőt is megnövelhetik az adós vagy legfiatalabb adóstársa 75. évének betöltéséig.

Minél hosszabb viszont a futamidő, az adósnak összességében annál nagyobb összeget kellene fizetnie kamatként - figyelmeztetett már korábban is a jegybank.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.10.03 13:15

A mostani kilépés már sokat nem oszt, nem szoroz az össztartozás tekintetében. Arról nem beszélve, hogy ha kilép az árfolyamgátas akkor bukja a max 15%-os emelkedés védettséget, ami jól megszivatna pár kilépőt.

Akkor érheti meg kilépni, ha vagy rögtön elő is tud törleszteni valamekkora részt, vagy ha nem aggódik attól, hogy jelentősen megugrik a törlesztőrészlete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html