Fekete Tibor, a társaság agronómiai igazgatója emlékeztetett, az ULT 2018-ban három évre szóló dohánytermesztési keretszerződést kötött termelőivel. A minden gazdával egyénileg megkötött kontraktusban többek között mindkét dohányfajtára az inflációt követő évenkénti alapáremelést építettek be, de szabályozták az úgynevezett törési övezetek közötti árkülönbségeket, valamint bevezették az egyszerűsített minősítési rendszert is.

Az emelés lineáris, minden minőségi osztályra érvényes és elsősorban az inflációt, valamint a gazdák költségnövekedéseit követi - tette hozzá az igazgató az MTI tudósítása szerint.

Fekete Tibor kifejtette, az ULT számára idei prioritás a 3,5-4 ezer tonna Virginia, illetve az ezer tonna Burley-dohány megtermeltetése, de - ahogy eddig is - minden kilogramm, szerződésen felüli mennyiséget átvesz a termelőktől. (A felvásárlási ár az alapárból, illetve a minőséghez és mennyiséghez kötött felárból áll.) A szerződéses kondíciók az alapáremelésen kívül nem változtak, a módosításról szóló dokumentumot már minden termelő megkapta az ULT-től.

A 2018-as terméseredményeket ismertetve az agronómiai igazgató elmondta, a keretszerződés első termeltetési éve zárult le tavaly, amelyet szélsőséges környezeti tényezők, elsősorban az aszályos időjárás nehezített. A szárazság, a napsütéses órák magas száma, a hőség és a csapadékhiány a termésátlagokon is meglátszanak, a Virginia és a Burley esetében is tíz-tizenegy százalékos terméskiesés tapasztalható, amit a túlültetett területek sem tudtak pótolni.

Tavaly 1613 hektárra szerződött le a termelőkkel az ULT, de ennél 17 százalékkal több területet ültettek be a gazdák. A 3364 tonnás betervezett és leszerződött Virginia-mennyiségből csak 3021 tonnát tudott átvett a társaság, ami hektáronként 1873 kilogrammos termésátlagot jelent. A csaknem 500 hektáron termő Burley esetében az ULT 975 tonnára szerződött le, de a termelők tavaly összesen csak 870 tonnát tudtak leadni a cégnek, így az átlagtermés hektáronként 1500 kilogramm volt.

Fekete Tibor szavai szerint az ULT stratégiája és céljai nem változtak tavaly óta, elsődleges prioritás a magyar dohánytermelés fenntartása, a magyar dohány az európai piacon történő megmérettetése, illetve a jelenlegi, biztos piaci pozíció megtartása lesz.