Döntött a PM, drágulhatnak a biztosítások

Az úgynevezett technikai kamat csökkentése nyomán drágulhatnak a biztosítók szolgáltatásai.
NAPI Online, 2006. március 22. szerda, 06:40
Fotó:

Április elsejétől a Pénzügyminisztérium korábbi döntése értelmében 4 százalékról 2,9 százalékra mérséklődik az élet- és betegségbiztosítási termékek díjkalkulációinál és a díjtartalék számításakor alkalmazható technikai kamatláb mértéke. Ez azt jelenti, hogy az újonnan kötött életbiztosítási szerződéseknél maximum 2,9 százalék lehet az a mérték, amelyet a társaság kötelező hozamként beígérhet az ügyfélnek (természetesen többlethozamból ezen szint felett továbbra is részesülhet az ügyfél).

A NAPI Gazdaság körkérdésére a piac társaságai meglehetősen eltérően nyilatkoztak arról, hogy a jövő hónaptól milyen technikai kamatokkal találkozik majd a szerződések megkötésekor az ügyfél.

A technikai kamat ugyanakkor leginkább nem a megtakarítási oldal miatt fontos az ügyfeleknek. A kamatcsökkenés ugyanis számottevően drágíthatja a szolgáltatást. Ugyanis a biztosítók a náluk elhelyezett pénzekre is csak a technikai kamatszinttel megegyező hozamot tervezhetnek, így kevesebb pénz képződik majd az ügyfelek által a biztosítóra bízott vagyonon, ami növeli a biztosítások fajlagos költségszintjét.

Részletek a NAPI Gazdaság mai számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK