Drágulhat a tévézés - az RTL-t és a TV2-t hibáztatják

Nyár eleje óta pénzt kér a sugárzásért a két nagy kereskedelmi tévé, ami a kisebb kábelszolgáltatók esetében túl nagy terhet róhat az előfizetőkre. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) tiltakozik, egyelőre hiába - írja az Index.hu.
Index.hu, 2016. szeptember 1. csütörtök, 13:26
Fotó: Napi.hu

A kábelszövetség közleményben fejezi ki aggodalmát az RTL Klub és a TV2 által érvényesíteni kívánt műsordíjjal, és főleg a szerződéskötési folyamattal kapcsolatban. Az MKSZ szerint a szolgáltatóknak nincs elég idejük arra, hogy megegyezzenek a két csatornával, akik ráadásul szerződéskötési gyakorlatukkal nyomás alá helyezik azokat - olvasható a portálon.

Az MKSZ legnagyobb félelme az, hogy a terjesztők költségei jelentős mértékben megemelkednek, egy részük pedig kénytelen lesz a fizetendő díjakat továbbhárítani az előfizetőkre. Így többet kell majd fizetni a tévéért. Az RTL Klub és a TV2 terjesztési listaára nettó 584 forint, ami bruttó 741 forint. Ezt vagy költségcsökkentéssel kellene kigazdálkodniuk a kábeles vállalatoknak, vagy tovább kellene hárítaniuk előfizetőikre, viszont nem szeretnék emelni az előfizetői díjaikat.

Nyomasztó erőfölény

Az MKSZ szerint a két kereskedelmi tévé visszaél a pozíciójával, hiszen kötelező terjeszteni őket, olyan nincs, hogy egy szolgáltató szimplán nem fizet nekik, és kiveszi a két adót a csomagjaiból. Ezzel az előfizetőkre jelentős anyagi terhet okozó, a műsorterjesztési piacon eddig ismeretlen és ezért teljesen kidolgozatlan üzleti modellt akar egyoldalúan bevezetni - nagyon rövid határidővel. A közlemény szerint a szövetség szeretné, ha több ideje lenne a ÁSZF-ek elemzésére, annak az előfizetőkre, a terjesztőkre és a többi tv-csatorna terjesztésére gyakorolt hatásának modellezésére és a  tévéelőfizetői igények, vélemények felmérésére.

A szövetség szerint sajnálatos, hogy bár a TV2 és az RTL Klub utáni díjfizetést lehetővé tevő kormányrendelet a felek szabad megállapodására bízza a szerződéses feltételeit, mégis a két csatorna ezt másként értelmezi, és csak saját ÁSZF-ük feltételei szerint hajlandóak szerződni.

A csatornák által meghirdetett augusztus 31-i határidőig a terjesztőknek csak igen csekély hányada folytathatott eredményes tárgyalásokat vagy kötött megállapodást a tévékkel. Az RTL és a TV2 ragaszkodik az ÁSZF-ben foglaltakhoz, és mereven elzárkóznak a kompromisszumoktól, áll a közleményben, ami azt is megjegyzi, hogy több terjesztő igyekezett egyéni ajánlatot tenni a tévéknek, de ezekre eddig még választ sem kaptak - áll az MKSZ közleményében.

A fogyasztón csattanhat az ostor

A szövetség még júniusban elküldte jogi és piaci aggályait a NMHH-nak, amelyet még további eljárások fognak követni, de azt a közlemény is megjegyzi, hogy amennyiben az NMHH nem tesz semmit, a díjat a csatornák feltételeinek megfelelően kell fizetni, a szolgáltatók egy része (például az Invitel) kénytelen lesz azokat az előfizetőkre továbbhárítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.09.01 13:42

A kábeltv szolgáltatók pedig nyomasztó erőfölényben vannak az előfizetőkkel szemben. Az előfizetőknek az lenne a legjobb, ha maguk választhatnák ki pontosan mely csatornákra van szükségük. Teljesen felesleges 100-200 csatorna, ha annak jobb esetben 95%-a érdektelen, vagy rosszabb esetben egyszerűen csak szemét, mint ahogyan a 2 fent említett csatorna is.
Műszakilag semmi akadálya nem lenne, csak éppen a sok szart nem tudnák eladni máshogyan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2016.09.01 13:39

A kormány meg, naná hogy ártatlan abban, hogy az ő TV2-je kezdte, mert tényleg túl sok apanázst sikerült belenyomni ! Vajna meg majd nem akar elszámolni a tartozásaival ! A lényeg, ez az egész a kormány műve !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html