Duplájára nőhet a Nabucco ára

A brit BP olajtársaság szerint a magas nyersanyagárak miatt megközelítőleg az eredetileg tervezett kétszeresébe kerülhet a Nabucco gázvezeték megépítése: a jelenleg a Nabucco-projektben részes országok 7,9 milliárd euróra becslik a költségeket, a BP viszont mintegy 14 milliárd eurót jósol - írja a brit The Guardian.
NAPI, 2011. február 21. hétfő, 20:08
Fotó:

A BP becslése a nyersanyagárak folyamatos emelkedésére alapoz; különösen az acélalapanyag vasérc árnövekedése hathat jelentősebben a beruházás költségeire. A vasérc ára az elmúlt egy évben közel 50 százalékkal emelkedett.

A BP a két kisebb rivális projekt, ITGI és a TAP költségeit jóval alacsonyabbra teszi. Míg a BP becslései szerint a 3200 kilométeres Nabucco 14 milliárd euróba kerülne, a mintegy 300 kilométernyi vezeték kiépítését szükségessé tevő ITGI csupán 2,5 milliárd euró lenne, mert ez már meglévő törökországi vezetékhez kapcsolódna. A legolcsóbb és legrövidebb vezeték a TAP-gázvezeték lenne, 1,1 milliárd eurós költséggel. Ugyanakkor mindkét kisebb vezeték szállítási kapacitása csak egyharmada lenne a Nabucco kapacitásának.HOZZÁSZÓLÁSOK