A szokásosnál is szigorúbb, a válság által erősen befolyásolt céltartalék-képzési politika következtében a csoport adózás utáni eredménye 28,2 milliárd forint lett. A CIB olyan évben növelte 19 százalékkal a konszolidált mérlegfőösszegét, amelynek utolsó három hónapja jellemzően nem a növekedésről szólt - közölte a bank.

Ráadásul a CIB-csoport idén még egy fúziót is menedzselet. A gondokon túljutva a a fúziós folyamat sok esetben védte a csoportot az utolsó negyedéves krízistől. A pénzintézet bruttó hitelállománya 25 százalékkal, 2586 milliárd forintra gyarapodott. Ezen belül a vállalati hitelek 23 százalékkal, 1483 milliárd forintra, a lakosságiak pedig 35 százalékkal, 507 milliárd forintra nőttek.

A válság számottevő hatást gyakorolt a hitelportfólió minőségére. A CIB, a 2008 utolsó negyedéves folyamatra válaszul a korábbiakban is alkalmazott szigorú és konzervatív céltartalékolási politikáját folytatott. Ezzel és néhány agrárfinanszírozáshoz kapcsolódó tétellel a nettó céltartalék- és értékvesztésképzés az előző évinek több mint a duplájára, 34,8 milliárd forintra emelkedett.

A válság hatása a CIB Lízing Csoport is elérték, tőkekihelyezése 13 százalékkal, 182 milliárd forintra mérséklődött. Ennek ellenére azonban a CIB Lízing megőrizte piacvezető pozícióját és mintegy 6 milliárd forintot tett hozzá a CIB-csoport adózott eredményéhez.

A kibocsátott értékpapírok állományával növelt forrásállomány 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, s az év végén 1448 milliárd forintot tett ki. Az év végi betéti akciók hatására viszont számottevően emelkedett a lakossági betétek állománya: ez a tétel, 10 százalékos növekedést követően, 614 milliárd forintra rúgott 2008. december 31-én.

Nettó bevételeit a CIB 18 százalékkal, 144 milliárd forintra növelte, miközben költségei mindössze 6 százalékkal, 69 milliárd forintra emelkedtek. Ez legalább két lényeges és kedvező eredményt hozott. Egyfelől, a bankcsoport költséghatékonysági mutatója - egy fúziót követő évben - nemzetközi szinten is kiemelkedő 47,92 százalékra mérséklődött. Másfelől a működési eredmény a CIB 30 éves fennállása alatt a legmagasabb szintet érte el: a 75 milliárd forint 31 százalékkal több, az egy évvel korábbi értéknél. A már említett magas céltartalék- és értékvesztés-képzés miatt azonban az adózott eredmény - megközelítve a 2007. évi számadatot - 28,2 milliárd forintot tett ki.