Egy japán cég 127 milliárdot fektet be Magyarországon

A japán tulajdonú Toray Industries Hungary Kft. lítium akkumulátorokhoz használt szeparátor filmet előállító üzemet épít 127 milliárd forintos ráfordítással Nyergesújfalun - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az új gyár helyszínén az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. július 12. péntek, 17:32
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció.

A beruházás 188 új munkahelyet teremt. Ezek nagy része felsőfokú, mérnöki végzettséget igényel, ezért a kormány a befektetéshez 4,7 milliárd forint támogatást nyújtott - mondta a miniszter, aki szerint az új üzem hozzájárul majd ahhoz, hogy Magyarország részt vegyen az autóipari dimenzióváltásban.

A Toray Industries 2014-ben jelent meg Nyergesújfalun, miután felvásárolta a Zoltek üzemét, ahol szénszálat gyártanak - mondta az MTI szerint Nikkaku Akihiro, a társaság elnöke. A két ütemben megvalósuló beruházás világszinten húsz százalékkal bővíti a Toray szeparátor film gyártó kapacitását.

Muramacu Kijosi, a Toray Industries értékesítési vezetője közölte, hogy a Toray 20 éve a lítium akkumulátorokban használt szeparátor film egyik legnagyobb gyártója. Az 5 és 25 mikron közötti vastagságú film választja el az anódot és a katódot, vezeti az elektronokat, zárlat esetén pedig szigetelőként viselkedik.

Az új üzem 48,5 hektáros területen épül fel. A cég biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét, a termékeket szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják, de az olajkutatásban és olajfúrásban, valamint a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák. A nyergesújfalui vállalat termékeivel támogatta Fa Nándort a Spirit of Hungary óceáni versenyvitorlás megépítésben.

A miniszter szerint Japán Magyarország legjelentősebb ázsiai kereskedelmi partnere. Százhatvan japán vállalat 34 ezer embert foglalkoztat, és 800 milliárd forintot fektetett be itt. A kormány eddig hat vállalattal kötött stratégiai megállapodást - mondta Szijjártó Péter.

A japán Toray cégcsoport a szintén nyergesújfalui székhelyű Zoltek Vegyipari Zrt. révén volt jelen eddig Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK