Az FGSZ Földgázszállító Zrt. július elsejével indítja el a napi földgáz- és kapacitáskereskedelmi piacot, Magyar Gázkiegyenlítési Pont (MGP) néven. Az elektronikus piactéren folyó napi és napon belüli földgáz-kereskedelem elősegíti egy azonnali (spot) földgázpiac kialakulását, amely alapjául szolgálhat a magyarországi földgáztőzsde létrehozásának - mondta Zsuga János, az FGSZ vezérigazgatója az Energiainfo és a KPMG közös sajtóbeszélgetésén.

Az MGP platformja segítségével a földgázkereskedők - amennyiben rosszul becsülték meg napi fogyasztásukat - anonim módon elcserélhetik kapacitásukat egy hasonló probémával szembesülő versenytárssal. Az MGP azonban nem jelent tőzsdét, hiszen csak egyensúlyi termékekkel való kereskedést tesz lehetővé - tette hozzá.

A rendszer növelheti a versenyt azzal, hogy olyan kereskedők is részt vehetnek a kereskedésen, amelyek nem rendelkeznek magyarországi kapacitáslekötési szerződéssel. Az MGP tapasztalatai továbbgondolásával egy későbbi földgáztőzsde alapját is jelentheti a vezérigazgató szerint. 

Az energiapiacok egészséges működése szempontjából elengedhetetlen az átláthatóság, amit a szervezett piacok képesek garantálni. A fogyasztók és az energetikai piac szereplői számára is kiemelkedő fontosságú ez ellátásbiztonság és a kiszámíthatóság, e kettős cél elsősorban a transzparencia növelésével és az országhatárokon átnyúló kereskedelmi és infrastrukturális kapcsolatok bővítésével lehetséges - mondta Ságodi Attila, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadó csoportjának vezetője.

Zsuga szerint Magyarországnak nem lesz más lehetősége a gáz árának befolyásolására, mint a gázbeszerzési források bővítése az infrastruktúra fejlesztésével. Középtávon Magyarország számára megnyílik a lehetőség egy jelentős térségi elosztószerep felé, amelyhez az idén befejezendő román-magyar, illetve horvát-magyar összekötő vezeték is hozzájárulhat, 2014-ig pedig elkészülhet a szlovák-magyar összeköttetés is.

Ságodi szerint a remélhetőleg rövidesen megvalósuló többirányú gázinfrastrukturális összeköttetések révén garantálható lesz az ellátásbiztonság egyes források kiesése esetén is. A létrejövő nagyobb és likvidebb piac képes a kereskedelmi kockázatok kezelésére, amely a fogyasztók alapvető érdeke is - tette hozzá.