Egyben adják el a nagymúltú magyar gyárat

A felszámoló immár ingatlanjaival együtt meghirdeti a salgótarjáni öblösüveggyár, az R-Glass Hungary Üvegipari Kft. vagyonát - erősítette meg a Napi információit Kovács János, a felszámoló B&B Gazdasági Tanácsadó Kft. munkatársa.
Körtési Zsolt, 2010. február 25. csütörtök, 10:27
Fotó:

A Napi Gazdaság

A pályázati kiírás napokon belül megjelenik a Cégközlönyben, pályázni március 29-ig lehet.

A hitelezőinek mintegy kétmilliárd forinttal tartozó cég gyáráért a berendezésekkel, gépekkel és megmaradt készlettel együtt nettó 1,026 milliárd forintot kérnek.

Bár a termelés újraindítására a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre kevesebb a remény, a céget elsősorban egyben szeretnék értékesíteni.

A felszámoló novemberben csak az R-Glass raktárkészleteit, köztük gépi és kézi gyártású, fúvott és préselt termékeket hirdetett meg eladásra, amelyek egy részén sikerült is túladni.

A felszámoló közben megállapodott a Nógrád megyei múzeummal is arról, hogy az 1893-ban alapított öblösüveggyár értékes üvegipari gyűjteményét egy olyan ingatlanban helyezik el, ahol ideiglenes jelleggel, de bemutathatók lesznek.

A gyár először 2005-ben került felszámolás alá.

Több sikertelen pályázatot követően 2006-ban a losonci székhelyű, R-Glass spol. s.r.o. és szlovák magánszemélyek vásárolták meg.

A termékei négyötödét a külpiacokon értékesítő cégnél azonban rövid időn belül ismét kiderült, nem lesz könnyű megbirkóznia az egyre nehezebb körülményekkel.

Az energiafaló gyártósorok és az elavult berendezések miatt a költségek az egekbe szöktek, de nem segítette a talpra állást ebben az időben az erős forint sem. 2008-ban a gazdasági válság tetézte a bajokat, rendelésállománya drasztikusan visszaesett.

Nettó árbevétele a 2007-es 2,5 milliárd forintról kétmilliárdra csökkent, kötelezettségállománya pedig 1,6 milliárdról 2,1 milliárdra nőtt.

Felszámolása tavaly szeptemberben indult, a 270 dolgozónak felmondtak (Napi, 2009. november 26.).

HOZZÁSZÓLÁSOK