Egyetemfoglalással mentenék a Corvinust

Még az az egyetemfoglalás is felmerült, mint radikálisabb tiltakozási lehetőség − igaz, ezt a Magyarországon valamiért szokatlan tiltakozási formát hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetem diákszervezeti tanácsában elsöprő többséggel elvetették, ehelyett közös nyilatkozattal, kedden pedig élőlánccal protestáltak a kormány felsőoktatási reformtervei ellen.
Kasnyik Márton, 2011. május 12. csütörtök, 06:45
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A "Közgáz" diákszervezetei között hangadó szakkollégiumok ugyan a közvetlen teendőket illetően nem értenek egyet teljes mértékben, de a reformtervek megítélésében konszenzus alakult ki. Bár a Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár és a Mészáros Tamás, a Corvinus rektora közötti tárgyaláson a híradások szerint "rendkívül kulturált és szakmai" megbeszélés folyt, a szakkollégiumok képviselői elsősorban éppen ezeket a felsőoktatás átalakításával és az egyetemi integrációval kapcsolatos szakmai érveket hiányolják. Kovács Dávid, a Rajk László Szakkollégium DB-titkára szerint nem jelent feltétlenül problémát, hogy a kormány a költségvetési fegyelem jegyében forrásokat vonna ki a felsőoktatásból és egyes egyetemi karokat integrálna, ám emögött egyelőre − a költségvetési politikai célokon túl − semmiféle szakmai, oktatáspolitikai koncepciót nem lehet felfedezni.

Egyelőre csupán annyit lehet tudni, hogy összesen 88 milliárd forinttal megrövidítik a felsőoktatási intézményeket, de nem vált ismertté semmilyen érdemi, a tömegoktatás helyett a minőségi oktatást előtérbe helyező elképzelés, ezek kialakítása egyáltalán nem transzparens, a folyamatba nem vonják be az érdekelteket − vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett szakkollégiumi vezetők. Az önszerveződő diákoknak és a szakkollégiumoknak ezért Mike Károly, a Széchenyi István Szakkollégium igazgatója szerint először közös szakmai álláspontot kell kialakítani − a szakkollégisták ezeket ütköztetnék a kormány nem ismert elképzeléseivel. Egyetértenek abban is a szakkollégiumok, hogy szükség van a társadalomtudományi alapú közgazdászképzésre, aminek Magyarországon egyértelműen a Corvinus jelenti a szakmai otthonát. Az egyetem feldarabolása emellett felveti a kérdést, hogy más egyetemekbe betagozódva miként élhetnének tovább a gyakran több évtizedes hagyománnyal rendelkező diákszervezetek. Amiben nincs egyetértés a diákszervezetek között, az a tiltakozás módja: a Társadalomelméleti Kollégium lapunk által megkérdezett hallgatói az eddiginél radikálisabb nyomásgyakorlást is támogatnának a kormány elképzeléseivel szemben − a jelek szerint azonban a többi diákszervezet óvakodik ettől.


HOZZÁSZÓLÁSOK