Egyházi rádió helyett Andy Vajna csatornája szól Szegeden

Furcsa körülmények között indult el Szegeden Andy Vajna rádiójának adása - írja a 24.hu.
Szász Péter, 2017. november 7. kedd, 21:12
Fotó: Napi.hu

A városban a 87,9 MHz-en szólalt meg a Rádió 1, ahol eddig a református, közszolgálati-közösségi jellegű Európa Rádió volt fogható - olvasható a portálon.

Az, hogy ez a váltás megtörténhetett, azért is furcsa a lap szerint, mert korábban az Európa Rádió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. közösségi minősítéssel nyerte el a frekvenciát, ami jelentős mennyiségű közszolgálati műsortartalom készítését írja elő, viszont csak korlátozott mennyiségű reklám sugárzását teszi lehetővé, igaz, frekvenciahasználati díjat nem kell fizetni.

Ám múlt héten hozott határozatával a Médiatanács hozzájárult ahhoz, hogy a frekvenciát a továbbiakban kereskedelmi jelleggel működtessék. Ezután pedig hozzájárultak ahhoz is ezen a héten, hogy a frekvencián az Európa Rádió adása helyett a Rádió 1-et sugározhassák.

Egyelőre nem világos, hogy az egyházkerület eladta Vajnáéknak az üzemeltető kft-t, vagy valamilyen megállapodás alapján szólhat a szegedi frekvencián a Rádió 1. Az utóbbit valószínűsíti, hogy az Európa Rádió más városokban továbbra is saját műsorát sugározza. Vajnáék azért is kényszerülhettek az egyházkerülettel való megállapodásra, mert a városban csaknem három évtizede helyi rádióként működő Rádió 88 tulajdonosai nem voltak hajlandóak hálózatba kapcsolódni a budapesti Rádió 1-gyel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2017.11.08 08:40

Ha pénzt adott érte, kár volt, ugyanis még mindig ott van a 94,9 MHz, a volt Class FM frekvencia. Na meg már régen nem használt, inaktív 101,9 MHz.
Ha már rádió, és frekvencia, akkor beszéljünk a DAB+ ról is, a digitális földfelszíni rádiózásról. Mikor indul már el vidéken is, nem csak Budapesten? Habár ott is csak a közszolgálati adók mennek. A kereskedelmiekról egy mukkot sem hallani.
Ideje volna már itt is, ha még nem is nyugdíjaztatni, az analóg adásokat, de párhuzamosan elindítani a digitális rádióadást. Utcahosszal le vagyunk maradva a Nyugathoz. A svédek, norvégok már le is állítják az analóg FM-et.
A digitális földfelszíni tv adással MPEG4 /HD/ még Németországot is megelőztük, a DAB földfelszíni rádióadásnak mostoha a sorsa Magyarországon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html