Az Agron Kft. telephelyén felépült 1500 négyzetméteres gyártócsarnokban autóipari gumialkatrészek és tömítőanyagok készülnek.  

A Freudenberg Tömítésipari Kft. ezzel immár 3600 négyzetméteren termel Lajosmizsén - derül ki a társaság közleményéből.  Az új telephelyen szeptember óta állítanak elő önálló gyártópartnerként gumi- és formaalkatrészeket a kufsteini és a reichelsheimi Freudenberg-üzemegységek számára, 120 fős alkalmazotti gárdával. A termékpalettába tartoznak a gépjárművek, szaniter- és fűtésberendezések tömítései, valamint a fékrendszerekben használatos szelepalkatrészek.

Az üzemet és az abban folyó gyártást úgy tervezték és építették, hogy az lehetővé tegye a további bővítést és termelésnövekedést. Jövőre már mintegy 150-160 környékbeli dolgozónak adhat munkát az üzem.

A lajosmizsei gyártóbázis többségi tulajdonrészét a Freudenberg a közelmúltban vásárolta meg az Agron Kft.-től, és az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Ennek eredményeként jövőre 6-7 millió euró, három éve múlva pedig már 11-12 millió euró értékben szállítanak gépjármű részegységeket a megrendelőknek.

Az Agron és a Freudenberg kapcsolata a kilencvenes évekre nyúlik vissza. Az 1989-ben alapított, magyar tulajdonban lévő Agron Kft. kezdetben a General Motors szentgotthárdi gyárának lett közvetlen beszállítója, majd ezt követően a német partnerrel közösen bővítették a termelést. A szinte teljes egészében exportra termelő Agron az elmúlt időben évről-évre megduplázta árbevételét - tavaly 600 millió forintos forgalmat ért el.

Az egyebek mellett a Vileda márkát is jegyző, családi vállalkozásként működő Freudenberg-csoport több éves magyarországi múltra tekint vissza. A csoporthoz tartozik a lajosmizsei egységen kívül a kecskeméti Freudenberg Tömítéstechnika, a nyíregyházi Vibracous, a péceli Freudenberg NOK Mechatronics, valamint a budapesti Freudenberg IT is. A csoport magyarországi alkalmazottainak száma az elmúlt években több mint a duplájára, 900 főre nőtt. A vállalat bevétele a kezdetek óta megnégyszereződött, éves forgalma mára eléri a 70 millió eurót. Az eddigi magyarországi befektetések értéke több mint 40 millió euró.

Az 53 országban 35 000 embert foglalkoztató cégcsoport éves forgalma 5 milliárd euró, amelynek 37 százaléka az autóiparból származik.