A határidőben fizetett számlák aránya javult az elmúlt három évben. Míg 2013-ban a követelések 62 százalékát, addig 2014-ben már 66, 2015-ben pedig már 70 százalékát fizették ki maximum egy nap késéssel a cégek - állapította meg a nemzetközi cégminősítő fizetési tapasztalat programja.

Az átlagos fizetési határidő az elmúlt években csökkent: 2013-ban még 27 nap, 2014-ben pedig már 26 nap körüli számlafizetési határidő volt a jellemző, míg 2015-ben már átlagosan 25,5 napra fizettek a cégek. Ez önmagában nem jelzi azonban, hogy a cégek jobban fizetnének, mivel a csökkenő átlagos fizetési határidők annak is betudhatók, hogy a rosszul fizető vállalkozások miatt szigorítottak a hitelt nyújtó cégek fizetési feltételeiken - vélik a cég szakértői.

A számlafizetéseket jellemző harmadik mutató - a fizetési késedelem - pedig minimálisan romlott 2014-ről 2015-re, bár a 2013-as értéknél továbbra is jóval alacsonyabb. Tavaly a fizetési kötelezettségeiket késve teljesítő cégek, átlagosan 16,2 nap elmaradással fizették ki számláikat, miközben ez a szám 2014-ben 16 nap alatt volt, míg 2013-ban ez a mutató még megközelítette a 22 napot. A minimálisan, de növekvő fizetési késedelem óvatosságra int, az azonban megállapítható, hogy a magyar cégek fizetési morálja még így is sokkal jobb, mint a válság utáni években - derül ki a Bisnode adataiból.

A legnagyobb fizetési határidővel a vegyiparban, a gépiparban, a fafeldolgozás területén, a számítógép, elektronikai termék gyártásában és a gumitermék gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál kell számolni, ahol legalább 35 nap az átlagos számlafizetési határidő. A legtöbbet késő szektorok listáját az ingatlanügyletekkel foglalkozó terület vezeti igen magas, 41 napos átlagos fizetési késedelemmel, ezt követi a bányászat (36 nap) illetve az építőipar és a fémfeldolgozó ipar 28-28 nappal.

Megyénként Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Fejér megye cégei kapják átlagosan a leghosszabb fizetési határidővel számláikat, esetükben legalább 29 napos átlagos fizetési határidő a jellemző. A főváros és Pest megye vállalkozásai késnek a leginkább - 18 nap felett - számláik kiegyenlítésével.

Forrás: Bisnode