Az utóbbi másfél évben annak ellenére emelkedett jelentősen a takarékok által kezelt megtakarítások állománya, hogy az elmúlt években az ingyenes készpénzfelvétel és az alacsony betéti kamatok miatt jelentősen nőtt a készpénztartás mind a lakosság, mind az egyéni vállalkozók körében. Az alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítói attitűdök is sokat változtak: a megtakarítók a magasabb hozamot biztosító eszközöket keresik és elsősorban az állampapírokat és a befektetési jegyeket részesítik előnyben.

A takarékszövetkezetek által kezelt befektetések összértéke 2016 első félévének végére piaci értéken meghaladta a 300 milliárd forintot, ez csaknem 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A befektetési állomány dinamikus növekedéséhez a megtakarítási trendek változása (alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítók a betétek helyett új, magasabb hozamot biztosító eszközöket kerestek) mellett elsősorban az új, ügyféligényekre szabott termékpaletta kialakítása, valamint az értékpapír-forgalmazói hálózat jelentős bővítése járult hozzá. Míg 2013 végén 574 takarékfiókban lehetett befektetési szolgáltatásokat igénybe venni, addig 2015 végén már az összes takarékszövetkezet összesen 1118 fiókjában voltak elérhetőek a befektetési szolgáltatások.

A befektetések összértéke, valamint a kezelt értékpapírszámlák darabszáma az elmúlt másfél évben folyamatosan emelkedett: a befektetések idei első féléves állománya mintegy 25 százalékkal magasabb az előző félévinél, míg a vezetett értékpapírszámlák darabszáma 60 százalékkal több az előző év első félévéhez képest, illetve 15 százalékkal több 2015 második félévéhez képest.

A befektetéseken belül nagyjából azonos arányban nőtt az állampapírok és a befektetési jegyek aránya. A takarékszövetkezetek lakossági ügyfeleinek állampapír-állománya 2017 első felében 45 milliárd forinttal nőtt, míg a befektetési jegyek állománya 16 milliárd forinttal lett magasabb. Ezzel a takarékok piaci részesedése az állampapírok esetében 5,8 százalékról 6,1 százalékra nőtt, míg a befektetési jegyeknél 1,5 százalékról 1,9 százalékra emelkedett 2016 második negyedének végére.

A takarékok által kezelt betétállomány csökkenésének mértékét (78 milliárd forint) az elmúlt másfél évben a befektetési szolgáltatások állományának növekedése jelentősen meghaladta, így a kezelt megtakarítások összértéke 2014 végéhez képest összességében több mint 60 milliárd forinttal emelkedett.

A Takarékbank a következő két évben mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben a megtakarítási állomány további növekedésére számít. A lakossági megtakarításoknál aggregált növekedés várható - azaz tovább folytatódhat a betétállomány csökkenése, amelyet azonban megfelelően kompenzálnak majd az egyéb megtakarítási eszközökben elhelyezett pénzösszegek. A megtakarítási termékek közül elsősorban az állampapírok (féléves és éves kincstárjegyek, bónusz és prémium állampapírok), valamint egyes befektetési alapok (ingatlanalapok, vegyes alapok) állománynövekedése várható. Emellett a biztosítások nőhetnek a legdinamikusabban. A Takarékbank szerint a vállalatok az üzleti aktivitás növekedésével járó magasabb likviditási igény miatt - szemben a lakossággal - várhatóan betétállományukat is tovább növelik.