Egységes támogatási elveket az öngondoskodásban!

A különböző öngondoskodást/nyugdíjaskori biztonságot támogató termékek eltérő támogatási rendszerben működnek. A Biztosítók szerint az állami támogatás utólagos jóváírásával sok, a rendszertől távolmaradót lehetne elérni.
Nagy László Nándor, 2011. május 22. vasárnap, 20:50
Fotó:

Tisztább piaci viszonyokat teremtene, ha ugyanazon célra − esetünkben az öngondoskodásra, a nyugdíjcélú megtakarításokra − megoldást jelentő konstrukciókat ugyanazon mércével mérnék, ez átláthatóbbá tenné a kínálatot és egyértelműbbé a választást − vélekedik Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágvezetője. Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetője az azonos adókörnyezet mellett megfontolásra méltónak tartaná, ha a futamidő emelkedésével növekedne a támogatás mértéke is. Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója a gondolatot továbbszőve úgy véli, tízéves futamidő alatt csak a kamatadó-kedvezményt célszerű adni, ám ez kezdődhet rövidebb futamidővel, hiszen a magyar megtakarítási struktúra egészségtelenül rövid − annak bármilyen mértékű kitolása szolgáltatási formától független érdek.
Az a tény, hogy jelenleg van olyan "nyugdíjcélú" megtakarítás, ahol akár 3−5 év után van lehetőség kamatadó-mentességre, komoly hátrányt jelent az életbiztosítások számára, ám Kovács Zsolt, az ING Biztosító vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy az eltérő lehetőségek összességükben a többi valóban hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítás elterjedésének is akadálya.
Más, esetleg kedvezőbb adókörnyezetben működő termékekkel szemben a biztosítási alapú termékek vitathatatlan előnye ugyanakkor a biztosítási fedezet − adja vissza a biztosítósok reményét Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója. A biztosítás vitathatatlan előnye a testreszabott, személyes, házhoz jövő tanácsadás, ami tartós, élő ügyfél−tanácsadó kapcsolat esetén mérhető financiális előnyöket hozhat az ügyfélnek − teszi hozzá Juhos András, az Uniqa személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja.
Ennek ellenére nagyon fontos lenne a hosszabb távú és a nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezményekkel való támogatása − fejtegeti Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója. Csata Dénes, a Signal Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint az életbiztosítási adókedvezmény eltörlése az alsó középréteg számára volt a legkedvezőtlenebb, hiszen ők szorulnak rá leginkább, hogy nyugdíjba vonuláskor némi kiegészítést kapjanak korábbi megtakarításaikhoz. A kedvezmény elvonása azon túl, hogy hátráltatja az emberek öngondoskodásra való törekvését, az államot megfosztja attól a lehetőségtől, hogy a költségvetési hiányt nagyobb arányban fedezze belső forrásból.
Érdekes látni ugyanakkor, hogy az adókedvezmények sima "visszahozatalán"  a piac már túlhaladt. Gaál Csaba, a CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója szerint a cél az kell hogy legyen, hogy az (adó)kedvezmény valóban csak hosszabb távú megtakarítási elkötelezettség esetén illesse meg az ügyfelet − ezzel lehetne a lakosságot hosszú távú, rendszeres megtakarításra ösztönözni. Ezt szolgálná, ha a támogatást csak a futamidő − mondjuk tíz év − végén írnák valóban jóvá a biztosítási számlákon. Kuruc Péter szerint is e téren az adókedvezmény helyett egyértelműen − a lakás-takarékpénztárakéhoz hasonló − jóváírás lenne a jobb megoldás, hiszen ezáltal az állam növelné a megtakarítás összegét, amelyhez az ügyfél csak a nyugdíj után férhetne hozzá. Tehát ily módon az állam a tulajdonképpeni megtakarítást növelné, míg az adóalap-csökkentésnél a kedvezmény az aktuális költségekre folyna el. A "jóváírásos" megoldás Pandurics Anett szerint hozzájárulhatna a közepesnél rosszabbul kereső célcsoportok eléréséhez is, hiszen a "kapott pénz" jelentősen ösztönözné a megtakarítási, öngondoskodási hajlamot.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Catherine, 2011.05.22 22:28

A cikk alján látható "Az öngondoskodást célzó termékek támogatási rendszere" táblázatot szándékosan tették olvashatatlan képfelbontásba, hogy az ember ne tudja kibogarászni mi hogyan is van? Ez egy fontos információ lenne mindenkinek!
Színvonaltalan egy ilyet beszúrni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html