Együttműködik a tejszektor és a TakarékBank

A TakarékBankkal kötött partneri megállapodás támogatást nyújt a Tej Terméktanácsnak és a tejszektor szereplőinek abban, hogy az előttük álló feladatokat hatékonyabban végezhessék el.
Napi.hu, 2015. december 11. péntek, 12:12
Fotó: Napi.hu

Ilyen feladat például a hazai élelmiszeripar erősítése a feldolgozóipari háttér hosszú távú fejlesztésével. A magasabb hozzáadott értéket képviselő feldolgozott termékek arányának emelésével ugyanis az agrárium nagyobb mértékben járulhat hozzá a cégek eredményességéhez és a nemzetgazdasági termeléshez is.

A most aláírt megállapodás elősegítheti a Tej Terméktanács azon célkitűzésének teljesülését is, hogy a tejágazat minél kedvezőbb pozíciót érjen el az új uniós költségvetési ciklusban. A tejszektor a Vidékfejlesztési Program kiemelt stratégiai ágazatai közé tartozik: a pályázati források a technológia fejlesztésére, az energiahatékonyság növelésére, a környezet védelmére, valamint állatjóléti célok elérésére irányulnak, de számos ponton csatlakoznak egyéb prioritásokhoz is. Az ágazatba várhatóan több tízmilliárd forint forrás érkezhet a program keretében, a takarékok pedig a források hatékony felhasználásában, az üzleti célok meghatározásában és elérésében is a tejtermelők rendelkezésére állnak.

A takarékszövetkezeti integráció hagyományos stratégiai partnere a mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak, így a tejtermelőknek és a feldolgozóknak is - mondta Szabó Levente, a TakarékBank vezérigazgatója. A megállapodás illeszkedik az integráció stratégiájába, amely mind a finanszírozás, mind az ügyfélszám alapján az agrárium és az élelmiszeripar vezető piaci szereplőjévé kíván válni. A takarékok minden olyan finanszírozási termékkel a tejtermelők és feldolgozók rendelkezésére állnak, amelyekkel gazdálkodásuk működtetése és fejlesztése során szükségük van. Így nagy erőkkel készülnek a vidékfejlesztési pályázatok előfinanszírozására is - fogalmazott Szabó.

A tejpiac jelenlegi válságának hátterét a nemzetközi összefüggések ismeretében lehet megérteni - hangsúlyozta Fórián Zoltán. A Takarékbank Agrár Központjának vezetője szerint a takarékok közvetlen segítséget tudnak adni tejszektorbeli ügyfeleinknek abban, hogyan alkalmazkodjanak a kialakult helyzethez, illetve számíthatnak a vidék bankjaira a fenntartható fejlődés megalapozásában. Ezt a mostani megállapodás mellett az is segíti, hogy a takarékok helyi pénzintézetként nemcsak személyesen ismerik ügyfeleiket, vállalkozásaik helyzetét, hanem az Agrár Központ révén stratégiai tanácsadással és előrejelzésekkel is támogatják őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK