Eladják a neves hazai hipermarket- és diszkontláncot?

Egy újabb, Magyarországon működő nemzetközi kereskedelmi hálózat eladósorba kerülése merült fel egy szakmai fórumon. A Napi Gazdaságnak többen is megerősítették, hogy a francia−belga hátterű Louis Delhaize-csoport itteni érdekeltségéről − vagyis a Match, a Cora és a Profi hálózatról −, illetve az egységeket ellátó Provera beszerzési társaságról szólnak a hírek.
Hőnyi Gyula, 2011. november 4. péntek, 09:40
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Újabb nemzetközi kereskedelmi hálózat eladása merült fel témaként az Európai Kereskedelem Napján megrendezett szakmai fórumon. Ezt először Antalffy Gábor, a Kiskereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetségének ügyvezető elnöke vette fel, de Csűrös Alíz, az Országos Kereskedelmi Szövetség társelnöke is megerősítette: mint mondta, szakmai berkekben nyílt titok, hogy újabb Magyarországon működő lánc került eladósorba.

A Napi Gazdaság által megkérdezett kereskedelmi szakemberek mindegyike a francia−belga hátterű Louis Delhaize-csoport itteni érdekeltségéről − vagyis a Match, a Cora és a Profi hálózatról −, illetve az egységeket ellátó Provera beszerzési társaságról beszélt. Úgy tudni, a hálózat esetleges megvásárlásáról többen is "beszélgetnek" (házon belül), az itt levő nemzetközi cégek mellett magyar hátterű láncok érdeklődnek iránta.

Az újra felmerült koncentrációs folyamat kimenetele egyáltalán nem mindegy a hazai kiskereskedelem számára. Tíz évvel ezelőtt, a GfK Hungária Piackutató kutatása szerint a magyar élelmiszer-kiskereskedelmi láncok a piac 38 százalékát tudhatták magukénak, a nemzetköziek részaránya 45 százalék volt. Öt éven belül − ha minden marad a régiben − a magyar vállalatok részaránya harminc százalék alá csökkenhet, a nemzetközieké pedig 60 fölé emelkedhet. Ami a kiskereskedelmi forgalom jövőjét illeti, a háztartások fogyasztásának emelkedése legkorábban három év múlva érhet el stabilan 3 százalék feletti mértéket, a kiskereskedők egy része azonban pesszimista, Antalffy például öt éven belül nem számít erre.

A szakmai fórum előtt Szatmári Kristóf, a nemzetgazdasági tárca államtitkára bejelentette, néhány hónapon belül elkészül egy 5-10 éves kereskedelemfejlesztési program, ami támpontokat adhat a kamarai és az agrárkamarai törvények kiskereskedelmet érintő paragrafusainak kialakításához. Krisán Lászó, a VOSZ kereskedelmi és szolgáltató szekciójának elnöke szerint első körben a feketekereskedelmet kell visszaszorítani, ugyanis az üzemanyag-eladás nélkül számolt hatezermilliárdos forgalom 25-30 százaléka a láthatatlan piacon keletkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.11.05 16:44

@pazola: Kösz a tanácsot. Megjegyzem 20 évig voltam élelmiszer beszerző úgyhogy elhiheted a Coránál drágább helyet kifejezetten keresni kell és a beszerzési rendszerük is egy állatorvosi ló, vagyis ha az ár is számít akkor azért nézzél mán körül, persze ne a Cba.-ba mert az aztán a másik gittegylet :-)

Megjegyzem nem a Kádár rendszer híve vagyok csak tudom, hogy kamiontételben kb. 8 ft egy pudingpor... hát te mennyiért veszed a boltba ??? Nalátod .. és hova megy ki a nyereség .... nos ezért vagyunk ott ahol vagyunk ... kiáramló horror profitok és elszegényedő középréteg ezt köszönhetjük a külföldi láncoknak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.11.05 16:26

Ott tartunk, hogy a Dunai Vasműből karbantartók Mongóliába mennek dolgozni, mert háromszoros fizetést kapnak.
Magyarország az unió központi szemétlerakó helye lett.
Egyik szemétdombunk a Cora, de legalább olcsó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.11.05 16:19

@pazola: De sorolhatnám: csokoládé gyártás, konzervipar, étolaj, cukor, üveg, cement, zöldség, gyümölcs autóbusz, televízió. Ami jól működött azt nem kellett volna megszüntetni. Hiba volt ezeket elkótyavetyélni. Azért, hogy a fiatalok, most menjenek Londonba beteget ápolni, meg mosogatni. Be kell látni, hogy hiba volt, s újra kell építeni. Tudom, hogy nem lesz könnyű. Kerámia, csempe, porcelán. Reggelig sorolhatnám. Arról volt szó hogy jobb lesz, több fizetés európai életszín vonal. S mi van? Eladósodás, elvándorlás, idegen érdekek eladnak, bezárnak, mindent amikor feljön a fejvizük. Állítólagos magyarok meg megengedik maguknak, hogy köpködnek minket. Na ennek véget kéne vetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.11.05 16:03

@pazola: Nem akar már itt senki sem szocializmust, de a dolgok mehetnének jobban. A magyar élelmiszer termeléshez az adottságok jók, ezt marhaság nem kihasználni. De már akkora padlón van, hogy nem ártana egy kis segítség. Ezt protekcionizmusnak hívják. Nem kéne itt mindenkinek a mezőgazdasági termeléssel foglalkozni, de aki hajlandó, vagy csak erre képes az hadd csinálja. Ha választani kell hogy a német termelést is meg a magyart is támogatni kéne akkor a németek melyiket fogják először? De írhattam volna franciát, hollandot, norvégot stb. Mindenki egy kicsit jobban haza húz. És ez a normális.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.11.05 15:51

@pazola: Nem feltétlen azért szeretném, hogy nagyobb legyen az élelmiszer termelésünk, hogy azt itt adják el, hanem azért hogy a költségvetés egyenlege jobb legyen. S úgy gondolom, hogy ha kevesebbet importálnánk abból amit itt is elő tudunk állítani, sőt mi exportálnánk, akkor a költségvetés bevétele több lehetne, a kiadása meg kevesebb. Helybeli embereknek lehetne munkája ebből. Mert az ember mindig azt hallja, hogy nincs elég befektető, fizetni kell azért, vagy legalábbis pitizni,hogy itt befektessenek, hogy legyen munka. Az embereknek ne kellessen, vagy legalábbis kevesebbek nagy áldozatot vállalva elmenni máshová, hanem legyen itt is több munka. Meg aztán az itt termelt élelmiszerek minőségét is jobban tudjuk ellenőrizni /ha akarjuk/. Nem azt gondolom, hogy csak a magyar élelmiszer lehet jó, meg olcsó, hanem azt, hogy törekedni kéne erre. Szerintem minden normális helyen így csinálják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html