Tavaly márciustól idén februárig 28 utazásszervező és utazásközvetítő cég engedélyét vonta vissza jogerősen a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) jogszabálysértés miatt. Az elmúlt egy évben 84-en, azaz pontosan háromszor annyian voltak azok a cégek, amelyek saját maguk kérték az engedélyük visszavonását és egyúttal a nyilvántartásból való törlést.

A hivatali szankciók esetében a nagyüzem a nyári szezonra esett, akkor 13 vállalkozást törölt a nyilvántartásból a hatóság, míg a kérelemre visszavont engedélyek esetében fordított volt a helyzet, a 84-ből a június-augusztusi időszakban mindössze 6 cég adta be a kulcsot.

Nem lankad az alapítási kedv

Így összesen 112 vállalkozás engedélyét vonta vissza a hivatal tavaly márciustól idén februárig, ám ezzel párhuzamosan közel ugyanennyit, 107 céget jegyzett be újonnan. Hasonló tendenciát mutatnak az Opten Kft. adatai is: tavaly 154 utazási iroda szűnt meg, pontosan ugyanannyi, mint ahány újonnan alakult. Az egy évvel korábbihoz képest a megszűnt cégek száma megugrott, miközben az alapítási kedv nem lankadt.

A nyáron törölt 13 cég között volt az a Quitt Tours is, amely júliusban dőlt be úgy, hogy a biztosítása csak a kintrekedt utasok hazahozatalára volt elég, az összes kárigény ellentételezésére nem. Nem jártak jól a szintén az engedélyének visszavonásával sújtott 5 Kontinens Utazási Iroda Kft. kuncsaftjai sem, akik a befizetett részvételi díjuk mindössze 20 százalékára számíthattak kártalanításként. A társaság tulajdonosai között fellelhető 5 Kontinens Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t tavaly ősszel törölte a hivatal.

A megszűntek és az újak között persze van némi átfedés: néhány vállalkozás csak pár hónapig bírta, illetve volt, amelyik egyéni cégből vagy bt.-ből kft.-vé alakult át. Ezeknél érdekesebbnek tűnnek azok a nevek, amelyek előbb a törölt vállalkozások listáján tűntek fel, majd megjelentek az újonnan bejegyzettek között.

Packázással vádolják a hivatalt

Nem kell becsődölni és utasokat külföldön felejteni ahhoz, hogy a hivatal törölje az adott vállalkozást. A székesfehérvári ABC Travelnél arról tájékoztatták a Napit, hogy az irodát a tulajdonosváltás körüli adminisztrációs bakik miatt törölte a hivatal, de már újra működik, ABC Travel Last Minute néven, és csak utazásközvetítői tevékenységet végez.

A Kultura Budapest Bt.-t pedig azért sújtotta ezzel a kemény szankcióval az MKEH, mert a cégvezető elmulasztotta bejelenteni a hivatal felé a vállalkozás előző évi forgalmát. Csík László úgy vélte, miután az iroda forgalmában nem történt változás, nincs mit jelenteni, hiszen a biztosíték is az előző évi maradt. A bt. vezetője hiába fellebbezett és hiába kérte, hogy az adatközlés elmaradását inkább bírsággal szankcionálják, a hivatal hajthatatlan maradt. Csík egyértelműen hivatali packázásnak, arcátlanságnak tartja, hogy az adatközlés elmulasztására megszüntető határozattal felelt a hatóság.

Becsődölt a cég, mégis működik az iroda? Részletek a következő oldalon!



A családi vállalkozás nem adta fel, Csík felesége lett az újra megalapított iroda vezetője, aminek a bejegyzéséről október elején érkezett meg a hivatali határozat. Ebben viszont az a furcsa kitétel szerepelt, hogy a bt. folytathatja a tevékenységét. Sokba került mindez a vállalkozásnak: a korábban befizetett biztosítás díja elúszott, az új bejegyzéshez új biztosítást kellett kötni, és nem volt ingyen a cégbírósági ügyintézés sem. Ehhez a mintegy négyszázezer forint mínuszhoz jött hozzá a több hónapnyi forgalomkiesés, amit az engedély hiánya okozott.



Rossz emlékű helyszínek

Az utazási irodák között keringő pletykák szerint több, a hivatal által törölt cég - amely külföldi partnereinek is adósa maradt - új néven ismét engedélyt kapott.

Az MKEH és a cégbíróság adatait böngészve olyan, főnixmadárként feltámadó vállalkozást nem találtunk, amelyet hivatalosan ugyanazok a tulajdonosok indítottak volna újra. Olyanokat viszont igen, ahol a törölt iroda helyén egy másik működik.

Ilyen, a nyilvántartásból tavaly ősszel törölt, ötmillió forintos jegyzett tőkéjű Tolna Tours (TT), amely útjainak szervezését és értékesítését a félmillió forinttal alapított T-travel Kft. vette át. Ennek székhelye ugyan budapesti - egy székhely-szolgáltatónál található -, de fióktelepe ugyanazon a szekszárdi címen várja az utasokat, mint ahová a felszámolás alatt lévő TT van bejegyezve.

A T-travel más tulajdonosi körrel működik, mint a Tolna Tours - tájékoztatta a Napit Reiner Ilona, aki a régi cégben tulajdonos volt, az újban alkalmazottként dolgozik.

A Teol.hu tavaly decemberi híradása szerint 77-en fizették be a részvételi díjat vagy annak előlegét a TT-nek, de az utazási iroda nem teljesítette a szolgáltatást és nem adta vissza a pénzüket. A károsultak fele ráadásul arra panaszkodott, hogy a cég nem mindenütt fizette ki a partnereit.

Reiner szerint a Tolna Tourst tavalyelőtt ősszel, a válság kitörésekor a forgalom leállása sújtotta, majd a banki finanszírozás eltűnése küldte padlóra, ám a biztosításnak köszönhetően az utasokat kártalanították.

Hasonlóra Budapesten is találni példát. A Horvát Utazási Irodát 2008 nyarán törölte a nyilvántartásból a hivatal azt követően, hogy több utazó nem tudott elindulni a befizetett útra, mert a szállást adó horvát partnerek jelezték: nem kapták meg a szobák ellenértékét. A jelenleg felszámolás alatt lévő, hárommilliós jegyzett tőkéjű cég székhelye ugyanott, a budapesti Nagymező utcában van, mint a hivatal által tavaly májusban bejegyzett, félmillió forinttal 2008 decemberében megalapított Horvát Utak Irodája Kft.-é. Utóbbi cégnél úgy tájékoztattak, hogy a két társaság között nincs tulajdonosi összefonódás, ám arra egyelőre nem kaptunk választ, hogy mi indokolja a tevékenységi kör és a székhely azonosságát.