Elbukhat egy egészségpénztár

A PSZÁF visszavonta az Első Hazai Dolgozói Egészségpénztár tevékenységi engedélyét. A kislétszámú szervezet vétséglistája igen hosszú lett.
NAPI Online, 2007. október 27. szombat, 16:59
Fotó:

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által az Első Hazai Dolgozói Egészségpénztárnál elrendelt, júniusban lefolytatott célvizsgálat megállapításai alapján a hatóság ügyvezető igazgatója visszavonta a pénztár 1996 decemberében kiadott tevékenységi engedélyét. Ezen felül a pénztár működését 180 napra, de legfeljebb a felszámolás kezdő időpontjáig felfüggesztette, és a bírósághoz fordul a felszámolási eljárás megindítása tárgyában.

A működés felfüggesztésének hatálya alatt a pénztár nevében a pénztár pénzforgalmi számlája, befektetési számlája, illetve házipénztára terhére kifizetések nem teljesíthetők, új tagokat nem vehet fel, átlépő tagokat és tagdíjbefizetéseket nem fogadhat, befektetéseket nem eszközölhet.

A több mint tíz éve még mátraházai székhellyel Első Szanatóriumi Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségpénztár néven indult szervezet 2002-től Arykan Egészségbiztosító Pénztár néven futott tovább (fővárosi székhellyel), 2005-től már a Magyar Sport Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár névre hallgatott, a jelenleg is érvényes elnevezés tavaly április óta él.

A felügyelet egyebek mellett megállapította, hogy a pénztár a bizonylati rendre és fegyelemre vonatkozó előírásokat a házipénztár tekintetében nem tartotta be, a beszámolóit és negyedéves jelentéseit a főkönyvi kivonat maradéktalanul nem támasztotta alá, a beszámolóihoz leltárt nem készített, gond volt a felügyeleti díj utalásával, az alapszabállyal. A pénztár megsértette a bizonylati rendre és fegyelemre vonatkozó előírásokat, problémásnak bizonyultak a pénzügyi tervek, de nem volt megfelelő az igazgatótanács elnöke és az ellenőrző bizottság ellenőrzési tevékenysége sem.

A vizsgálat megállapította, hogy 2006-ban a működési alap 104 ezer forintra rúgó tagdíjjellegű bevételei jelentősen elmaradtak a működési a 607 ezer forintra rúgó kiadásoktól, ráadásul már az idei első negyedév is 360 ezer forintos veszteséget hozott. A PSZÁF aláhúzta: a működési tevékenység biztonságos likviditása a tagdíjjellegű bevételekből még rövid távon sem biztosított. A biztonságos működésre szintén kockázatot jelent, hogy a pénztár eddig hiába számított a taglétszám lényeges mértékű növekedésére, ráadásul 2007. március 31-én a 46 fős tagságból a nem fizető tagok száma 29 volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK