Éledezőben a vállalati hitelpiac?

A jegybanki adatok szerint a válság hatására jócskán csökkent a vállalati hitelkihelyezés, a bankok többsége azonban saját gyakorlatában nem így látja ezt a kérdést.
B. Varga Judit, 2009. augusztus 28. péntek, 18:20

A Takarékbank - állította Morvai Zsolt igazgató - abban a szerencsés helyzetben van, hogy kiváló a likviditása, így nem okoz problémát a hitelek kihelyezése. Elismerte azonban, hogy a piac többi szereplőjéhez hasonlóan a Takarék is óvatosan jár el. Hasonlóan nyilatkoztak az UniCreditnél is. A Commerzbank - tudtuk meg Lovas Emese üzletfejlesztési igazgatótól - mások visszafogottságát saját üzletkörének bővítésére használja fel.

Ilyen gyakorlat érzékelhető a K&H-nál is. Soltész Gergő ügyvezető igazgató szerint az FHB is élénkítette vállalati kihelyezéseit és vállalati szolgáltatásait. A tavaly ősz óta töretlen fejlesztéseknek köszönhetően itt szépen bővül a kis-, közepes és nagyvállalatokat felölelő ügyfélkör. Megkereséseikkel elsősorban a defenzívebb ágazatok felé nyitottak, mint amilyen az élelmiszer- és a gyógyszeripar vagy az alapszolgáltatások.

A vállalati hitelpiac növekedési üteme a Raiffeisen szerint elmarad a korábbi évek adataitól, és ebben érdemi változásra nem is számítanak az év hátralévő részében. Mint azonban elmondták: bizonyos területeken már érzékelhetőek az enyhülés jelei. A Raiffeisennél olyan konstrukciók kialakításán dolgoznak, amelyek a válság időszakában is megfelelő finanszírozási hátteret biztosítanak. Ennek részeként a válság hatására nehéz pénzügyi helyzetbe jutott vállalati ügyfeleik részére igyekeznek különböző megoldásokat biztosítani, de új konstrukciókkal is piacra lépnek.

Utóbbiak közé tartozik például az idei évre átalakított gabonafinanszírozási megoldás, ami állításuk szerint versenytársaiknál magasabb finanszírozási aránnyal fogadja el a hitel fedezetéül a közraktározott terményt. A Raiffeisen ugyanis évek óta piacvezető a terményfinanszírozásban, és a banknál kiemelt célnak tekintik, hogy minden náluk felmerülő ilyen típusú finanszírozási igényt kielégítve pozíciójukat a válság ellenére is megőrizzék, sőt esetleg javítsák is ezen a területen.

A Commerzbank - állította Lovas - jelenleg is több új termék fejlesztésén dolgozik. Ezek közül kiemelte a közraktári jegy fedezete mellett nyújtott hitelekhez kapcsolódót. A fokozódó megkeresések miatt a bank szeptembertől még zökkenőmentesebben és hatékonyabban kívánja kiszolgálni új ügyfeleit. Amennyiben a hozzá forduló cég minősítése jó és megfelelő biztosítékot tud felajánlani, a bank a komplett hitel-előterjesztés leadását követően gyorsított eljárás keretében egy héten belül dönt az ügyletről. Az ilyen módon megítélt hitelek, garancia- és faktorkeretek nagysága több száz milliós nagyságrendű is lehet.

A takarékszövetkezeti integrációban az év második felében várható a kis- és középvállalati (kkv) szektort megcélzó scoringalapú, standard hiteltermék megjelenése. Az Allianznál a legutolsó tisztán vállalati hitel a dealeri folyószámlahitel volt autójavítóknak. Terveik szerint azonban a közeljövőben újabb megoldásokkal lépnek piacra, de ezekről még semmilyen részletet nem akartak elárulni.

Soltész arról beszélt lapunknak, hogy a hiteltermékeknél ügyfeleik maximálisan elégedettek a testre szabott, az igényekhez és fizetőképességhez igazodó megoldásokkal, ezért továbbra sem kívánják standardizált hitelstruktúrákba "belekényszeríteni" őket. A Budapest Bank (BB) - hangsúlyozták - kkv ügyfeleinek már most is igen széles hitelportfóliót kínál, a fedezett (például jelzálog alapú, közraktárjegy, faktoring, lízing) termékektől a fedezetlen megoldásokig.

HOZZÁSZÓLÁSOK