A tavayli vörösiszap katasztrófa után az Erste Bank fél év mentességet hirdetett meg a jelzáloghitel-törlesztési kötelezettség alól iszapkárosult ügyfeleinek Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen. Ez azokat illethette meg, akiknek a hitelügyletben fedezetként szereplő ingatlanja ezeken a településen volt - függetlenül attól, hogy az ingatlanban keletkezett-e kár. A bank most arról tájékoztatott, hogy a mentességi időszak lejártával úgy döntött: elengedi a legnagyobb kárt szenvedett ügyfelek jelzáloghitel tartozását.

Ilyen lépést korábban több jogvédő szervezet is sürgetett, hiszen több adósnak részben vagy egészben megsemmisült az otthona, eltűnt tehát a banki fedezet.

Az Erste tudatta azt is, hogy a bank munkatársai - csakúgy, mint az árvíz idején - ismét adománygyűjtésbe kezdtek a katasztrófát követően a károsultak megsegítése érdekében. Az egyéni adományokból befolyt 2,5 millió forintot a Magyar Vöröskereszt segítségével a Devecseri Általános Iskola felújítására ajánlották fel. Mint hangsúlyozzák: ebből az összegből valósulhatott meg a felújítás első szakasza, és kezdődhetett meg ismét a tanítás a tavaszi szünetet követően.