Az NFÜ honlapján, a www.nfu.hu/atlathato oldalon megtalálható felületen 2013. október 26-tól mindenki számára hozzáférhetően publikálják azokat a cégeket és civil szervezeteket, amelyek nem voltak hajlandóak még csak át sem venni az új nyilatkozatot és egyértelműsíteni, hogy végső tulajdonosi körükben csak természetes személyek, illetve nyílt részvénytársaságok vagy egyéb, a törvény szerint egyértelműen lekövethető szervezetek találhatóak - olvasható a szervezet közleményében.

A lista nem csupán egy újabb adatbázis, minden mulasztás esetében a vétkes nyilvánosságra hozatalával egy időben megkezdik az elállási eljárást is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindazok a cégek és egyéb szervezetek, amelyek nem tettek eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek elvesztik a korábban számukra megítélt támogatást.

Rossz hír a cégek számára, hogy amennyiben már lehívták az összeg egy részét, vagy egészét, úgy azt kamatostul kell visszafizetniük és további ellenőrzésre is számíthatnak. Esetükben ugyanis vizsgálni kell azt is, hogy egyszerű mulasztásról van szó, vagy a nyilatkozat átvételének megtagadása egyéb visszaélések eltitkolását szolgálta - véli az NFÜ.

A hét végén megnyíló oldalon november 16-tól kezdve azokat a cégeket is publikálni fogjuk, akik ugyan átvették a nyilatkozatot, de nem válaszoltak arra. Esetükben is kezdeményezi az elállást az NFÜ.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az elmúlt másfél hónapban több mint 46 ezer cégnek és civil szervezetnek küldte el az új átláthatósági nyilatkozatot, és azt a mai napig az érintettek közel 90 százaléka átvette. Az átvétel és a nyilatkozat kitöltése kötelező, függetlenül a nyilatkozat tartalmától egységesen kell eljárniuk a kedvezményezetteknek. Azok tehát, akik esetében nem áll fenn semmilyen átláthatósági probléma, az NFÜ közleménye szerint "óriási hibát követnek el", ha egy néhány perc alatt kitölthető nyilatkozat átvételének és a megválaszolásának elmulasztása miatt kockáztatják a számukra jogosan megítélt támogatást.