A közlemény szerint súlyos jelölési hiba, ha az összetevők között nem tüntetik fel a gyártásnál felhasznált aromát vagy az adalékanyagot. A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hiba miatt, ebből három termék gyártója - súlyos szabálysértés miatt - összesen mintegy 500 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, a többi élelmiszer-vállalkozás figyelmeztetésben részesül - közölte a Nébih.

A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték a szakemberek, ezeknél a termékeknél nem merült fel kifogás.

Az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál helyszíni szemlét is végeztek a hivatal munkatársai, a gyártóknál az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent leellenőriztek. Az eredmények azt mutatják, hogy minőségi és biztonsági szempontból is bízni lehet a hazai gyártású termékekben - olvasható a közleményben.

A kedveltségi tesztelés egyébként a szokásos "vakon kóstolás" módszerével történt - tehát az értékelők nem ismerték a termék gyártóját, sem nevét -, az alábbi szempontok szerint rangsoroltak: külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány. A legtöbbet az íz és az édesség érzete nyomott a latban. A kedveltségi vizsgálatokon laikusok és szakértők egyaránt képviseltették magukat: a Tej Terméktanács, Alföldi Tej Kft., Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (Fébész), Tudatos Vásárlók Egyesülete, a NÉBIH, az FM szakemberei és átlagos fogyasztók is kóstoltak.

A kóstolás alapján a közepesen édes kakaós tejek kerültek az élmezőnybe, míg a magasabb szacharóztartalmú termékeket kevésbé kedvelték.

A vizsgált két-két édesítőszeres, illetve laktózmentes kakaós tej a kedveltségi lista középmezőnyébe került. A részletes táblázatot itt érheti el.

A Nébih összefoglalóját pedig itt találja.

Forrás: Nébih
Kép: A nagyobb méretért kattintson!
Kép: Forrás: Nébih