A Tisza-TK Projekt Kft. zöldmezős beruházása a tervek szerint 145 millió euróból, azaz hozzávetőleg 45 milliárd forintból valósul meg a kétezer lakosú Tisza-parti községben, ez a legnagyobb élelmiszer-ipari befektetés Magyarországon a rendszerváltozás óta - írta a lap.

A száz százalékban magyar tulajdonú társaság projektjét nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősítették, a magyar kormány 9,2 milliárd forint támogatást, az Eximbank Zrt. pedig hosszú lejáratú hitelt nyújt a beruházáshoz, amellyel 550 új munkahely jön létre.

A 2017 nyarára elkészülő üzem évente 530 ezer tonna magyar termelőktől felvásárolt kukoricát fog feldolgozni, az előállított termék 70 százalékát exportálják majd. A Külgazdasági és Külügyminisztérium várakozásai szerint ezzel Tiszapüspöki hozzájárul a magyar élelmiszer-ipari export jelentős növekedéséhez.

Az alapanyag a GMO-mentes magyar kukorica lesz, a gyár évente több mint félmillió tonna kukoricából állít majd elő élelmiszer-ipari alapanyagokat, termékportfóliója a legkiválóbb minőségű alkoholtól a cukron át az étolaj-alapanyagig terjed. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott GMO-mentes takarmányalapanyag-termesztés is, az új gyár stabil, hosszú távú keresletet kínál majd a kukorica és biomassza számára. A negyvenötmilliárd forint értékű beruházás legalább hatvan százalékban magyar beszállítók segítségével valósul meg. Meglehetősen ambiciózus célokat tűzött ki maga elé a vállalat: a tervezett ötvenötmilliárd forint éves árbevétel háromnegyedét az exportpiacok adják majd - olvasható a cikkben.