A kormány június 26-án új határozatot hozott a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) tartozásainak konszolidációjáról, amellyel egyúttal hatályát vesztette az MMKA megszüntetéséről szóló március 20-ai kormányhatározat. Az Alkotmánybíróság ugyanis májusban (a 25/2012-es határozatában) úgy foglalt állást, hogy alkotmányellenes a közalapítványok megszüntetéséről szóló rendelkezés azon pontja, amely lehetőséget adott volna az államnak, hogy egyedül döntsön a társalapítókkal közösen létrehozott alapítványok megszüntetéséről, feladatainak és vagyonának átadásáról egy kizárólagosan állami tulajdonú szervezet részére. Ez ugyanis a társalapítók érdeksérelme nélkül nem történhetne meg. Csak arra van joga, hogy az alapítvány céljainak lehetetlenné válása esetén kérelmezheti az alapítvány bíróság általi megszüntetését. Az MMKA alapítói között pedig a kormány mellett 26 mozgóképszakmai szervezet és gyártó cég is van.

A kormány ezért úgy döntött, hogy új határozatot ad ki, amely az MMKA tartozásállományának konszolidációjáról szól. A vagyonátadás a korábban tervezett módon történik majd, azaz az MMKA a Filmalappal szembeni tartozása ellenében fogja átadni a vagyonát - közölte lapunkkal Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. (MNF) vezérigazgatója.

A Filmalap tízmilliárd forintos tartozást hajtana be

A vagyonátadás és a tartozások konszolidációjának végső határideje az új kormányhatározat szerint szeptember 30., míg korábban június 30. volt. Az MMKA gyors megszüntetését kezdetben a gazdálkodását érintő vizsgálatok és az újabb tartozások feltárása gátolta, majd az Alkotmánybíróság döntése. A vagyonátadást követően a kiüresedett közalapítvány megszüntetése csak szeptember 30. után kezdeményezhető az ügyészségen. A filmszakmai támogatásokat osztó MMKA állami támogatását a 2010-es kormányváltás után befagyasztották, 2011-ben pedig megvonták, tevékenységének ellátására pedig egy új, kizárólagos állami szervezetet - az Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztos által felügyelt - MNF-t hozták létre.

Az MNF mintegy 10 milliárd forintot akar bevasalni az MMKA-tól és az állami támogatásokat vissza nem fizető producerektől, a kérdés az, hogyan. A Filmalap tájékoztatása szerint a banki hitellel érintett szerződésekből fakadó tartozások 5,039 milliárd forintra rúgnak. A filmgyártó cégek a korábbi években ugyanis az MMKA által megítélt támogatások folyósításáig bankhitelből előfinanszírozták forgatásaikat, ám ezeket a közalapítvány állami támogatásának leállításával már nem tudták fizetni. A bankhitellel érintett támogatási szerződéseket a Filmalap megvette az MMKA-tól és megállapodott a bankokkal ezek rendezéséről.

A nem fizetőknél követelésbehajtó kopogtat majd

A Filmalap több mint egymilliárd forintot követel a korábban visszatérítendő támogatást igénybe vett, ám azt vissza nem fizetett filmes cégektől. Információink szerint az egyezségi megállapodások 70-80 százalékban létrejöttek, a cégek többségével a új filmtervekre vagy gyártásra megítélt, de ki nem fizetett normatív támogatásaik, illetve a korábban igénybe vett visszatérítendő támogatásaik egybeszámításával állapodtak meg, de akad olyan cég is, amely az alkotásaihoz kapcsolódó vagyoni jogok (köztük a forgalmazási jog) hasznosításával rendezi a tartozását. Néhány társaság viszont nem jelentkezett a Filmalap egyezségi tárgyalásain, ezekkel szemben követelésbehajtóval próbálják majd érvényesíteni a követelést. Információink szerint ezek többsége olyan vállalkozás, amely az elmúlt években kikopott a filmgyártásból, vagy felszámolás, végelszámolás alatt áll, így nehéz lesz behajtani rajta a tartozást.

Az MNF még egy idén megállapított, 3,71 milliárd forintos követelést is érvényesíteni kíván az MMKA-val szemben. Ezt az összeget a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy 2011-es vizsgálata alapján határozták meg, mint szabálytalanul felhasznált támogatás, amit a kulturális tárcának kellene visszafizetni. A kormányhatározat szerint az állam javára ezt a követelést szintén a Filmalapnak kell érvényesítenie.

Hatmilliárdos vagyona van az MMKA-nak

Az MMKA vagyonának értékelése hamarosan lezárul, információink szerint piaci értéken (a konszolidáció során ezzel számolnak) mintegy hatmilliárd forintra tehető a közalapítvány tulajdonában lévő társaságok és ingatlanok értéke. A közalapítvány a tulajdonosa a Mafilm Filmgyártási és Kulturális Szolgáltató Zrt.-nek és a Magyar Filmlaboratórium Kft.-nek, illetve azok cégeinek és ingatlanainak, többek közt a fóti és a Róna utcai filmstúdióknak. Az MNF tavaly októberben együttműködési megállapodást kötött a MMKA-val, e szerint a megszüntetésig támogatja a közalapítvány működését, fizeti az 55 dolgozó bérét.