Ennyi áramot fogyasztott Magyarország tavaly

A magyarországi bruttó villamosenergia-felhasználás 2014-ben meghaladta a 42,5 terawattórát, a válság éveinek csökkenése után már emelkedett kissé, az import részaránya pedig elérte a felhasználás 31,44 százalékát - derül ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) adataiból, amely 2014-ről szóló összesítését honapján tette közzé.
MTI-Eco, 2015. július 28. kedd, 08:40
Fotó: Napi.hu

A hazai erőművi rendszer bruttó beépített villamos teljesítőképessége 2014. december 31-én 8936,4 megawatt volt, amelyből 7290,4 megawatt állt rendelkezésre. 2012-ben a bruttó teljesítőképesség még 10 ezer megawatt fölött volt.

A rendszerszintű koordinációban való részvételre alkalmas 38 erőmű rendelkezésre álló kapacitása együttesen 6562,6 megawatt volt, a koordinációban részt nem vevő erőművek - ide tartoznak a kis, illetve a megújuló kiserőművek is - rendelkezésre álló kapacitása pedig 727,8 megawatt.

A 300 megawattot meghaladó teljesítőképességű erőművek közül 6 egység járult hozzá tavaly a hazai áramellátáshoz: a Paksi Atomerőmű, a Dunamenti Erőmű GT1 plusz GT2, továbbá a Dunamenti GT3, a Gönyűi Erőmű, a Csepeli Erőmű és a Mátrai Erőmű.

Az atomerőmű kihasználtsága tavaly 89,3 százalékos volt, 2013-ban még 87,7 százalékos. A Mátrai Erőmű kihasználtsága 74 százalékról 73,6 százalékra csökkent tavaly. A nagy termelőegységek közül csak a Gönyűi Erőmű kihasználtsága növekedett számottevően: 7,4 százalékról 18,4 százalékra.

Az 50 és 300 megawatt teljesítőképességű erőművek közül nőtt a Pécsi Hőerőmű kihasználtsága (55,6 százalékra), valamint az Ajkai Erőműé (34,5 százalékra). A szélerőművek kihasználtsága 2014-ben átlagosan 22 százalékos volt, 2 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A bruttó rendszerterhelés tavaly 2014. december 1-jén volt a legmagasabb, elérte a 6461 megawattot.

A teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 2014-ben meghaladta a 42,5 terawattórát, az előző három év csökkenése tavaly után már kissé emelkedett. A fogyasztásból mintegy 29 terawattóra származott hazai termelésből - egy évvel korábban még meghaladta a 30 terawattórát, sőt 2007-2008-ban a 40-et is elérte az akkor csaknem 44 terawattórás fogyasztáson belül.

Az éves áramimport részaránya 2014-ben elérte a 31,44 százalékot, míg egy évvel korábban 28,15 százalék volt.

A teljes bruttó villamosenergia-felhasználásból a legnagyobb, 36,7 százalékos részarányt a nukleáris energia tette ki, 14,2 százalék volt a lignit, illetve szén alapú villamos energia, 10,8 százalék a földgázzal, 6,8 százalék pedig a megújuló energiákkal termelt áram. Ez utóbbiból 3,9 százalékpont volt a biomassza, 1,5 százalékpont a szélenergia részesedése. A hazai termelésen belül 53,6 százalék volt a nukleáris alapon termelt áram aránya, 20,7 százaléknyit lignit, illetve szén fűtőanyaggal állítottak elő.

A MAVIR összeállítása kitér a magyar áramtőzsde, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. teljesítményére is. Ismertetik: 2014 végére már 61 kereskedő volt a HUPX tagja. A napi átlagforgalom 2013-ban 24 860,3 megawattóra volt, ez 2014-re 34 700,2 megawattórára nőtt. 2014 júliusában a havi kereskedett mennyiség 1 115 124,7 megawattórás rekordot ért el.

A HUPX másnapi kereskedésű piacán (DAM) tavaly az éves összforgalom 12 665 571,9 megawattóra volt, amely 39,6 százalékos növekedés 2013-hoz képest. A DAM és PhF (Physical Futures) piacon összesen 16,3 terawattóra mennyiség fordult meg 2014-ben, ami a hazai összfogyasztás 38,4 százalékát teszi ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

K_Toth, 2015.07.31 11:01

@rw2:
Bocsánat, a két kérdésből három lett...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2015.07.31 11:00

@rw2: "Erről tettem említést a csehek, lengyelek és gerincvezeték kapcsán, csak ők nem exportálnak/importálnak, hanem Észak-Németországból Dél-Németországba engedik a naftát vagy sem. Ha nem engedik, akkor északon a rendszerek megsülnek, délen pedig leállnak a gyárak. Ennek nem sok köze van Pakshoz, Magyarországhoz, így de, mellé beszélsz."

Szóval, ha fizikailag csehek átengedik a "naftát" a rendszerükön, akkor az miért jelent rendszerirányítási problémát, amit a németek okoznak? Azt, hogy ezt importnak és reexportnak tekintik-e, vagy szolgáltatási díjat kérnek érte, vagy ingyen teszik az egy elszámolási kérdés.

A korábbi válaszommal (a magyar importot és energiabiztonságot a németek által okozott rendszerirányítási problémák miatt tartod bizonytalannak) arra mutattam rá, hogy vaktában hozol fel újabb és újabb adatokat, idejétmúlt cikkeket, és amikor rámutatok ezek értelmetlenségére, arra már nem válaszolsz.

Sajnálom, hogy nem érted.

A két alapvető kérdésre pedig továbbra is várom a válaszod:

1. Miért kell most belekezdeni Paks 2-be, amikor 2032-ig működni fognak a meglévő blokkok, és a beruházás megvalósulásának ideje 10 év?

2. Megtérül-e valaha is a Paks 2-re tervezett 3750 mrd Ft? Mert ugye (legalább) ennyit terveznek az adónkból elkölteni.

3. Milyen alternatív (villamos)energia előállítási lehetőségeket vizsgáltak 2010. előtt és után?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.07.30 17:24

@K_Toth:
"Ha szerinted az import és a rendszerirányítás nem függ össze"
Persze az áramimport azzal is összefügg hogy milyen teljesítményű hajszárítót használok. De ettől még két kérdés, két válasz, akkor is ha te kutyulni szeretnéd.

"hogy ha rendszerirányítási problémák vannak (tudod: feszültség, frekvencia, teljesítmény áramlás), akkor a problémás részt leválasztják, és áttérnek sziget üzemre."
Erről tettem említést a csehek, lengyelek és gerincvezeték kapcsán, csak ők nem exportálnak/importálnak, hanem Észak-Németországból Dél-Németországba engedik a naftát vagy sem. Ha nem engedik, akkor északon a rendszerek megsülnek, délen pedig leállnak a gyárak. Ennek nem sok köze van Pakshoz, Magyarországhoz, így de, mellé beszélsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2015.07.30 17:16

@rw2: ""Ezek után nem tudom értelmezni azt a kijelentésedet, hogy a németek tönkrevágták a szomszédos országok energia ellátását, és rendszerirányítási zavarokat okoztak..."

Te direkt keversz össze két dolgot? Az importra kaptál egy választ, majd a német "csodára" kaptál egy másikat. Ha a kettőt összekevered, akkor valószínűleg azt sem tudod miről beszélsz."


Ha szerinted az import és a rendszerirányítás nem függ össze, akkor valamit nagyon nem tudsz. Ez nem az "összekeverése" a dolgoknak. Igaz, hogy nem a rendszerirányításban dolgozom, de azt tudom, hogy ha rendszerirányítási problémák vannak (tudod: feszültség, frekvencia, teljesítmény áramlás), akkor a problémás részt leválasztják, és áttérnek sziget üzemre. És ilyenkor ugye nincs se export, se import. Vagyis, amikor Magyarország importált, és ugye nem is kis százalékban, és ugye nem éjjel, amikor Paks 1 is elég, akkor nem voltak rendszerirányítási problémák.

A helyzet az, hogy nem én beszélek mellé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.07.30 17:02

@K_Toth:
"Magyarország olcsóbban tudott megfelelő mennyiségű villamos energiát importálni, minthogy a hazai kapacitásait használta volna."

Már csak címszavakban: biztonság, függetlenség. A kizárólagos importra támaszkodás ettől olyan messze van mint Makó Jeruzsálemtől.

"Ezek után nem tudom értelmezni azt a kijelentésedet, hogy a németek tönkrevágták a szomszédos országok energia ellátását, és rendszerirányítási zavarokat okoztak..."

Te direkt keversz össze két dolgot? Az importra kaptál egy választ, majd a német "csodára" kaptál egy másikat. Ha a kettőt összekevered, akkor valószínűleg azt sem tudod miről beszélsz.

Azt nem tudom hogy a fenébe kerül ide L. Simon. Ha esetleg nem tetszik a kommunista attitűdről alkotott véleményem, akkor ne élj vele, ennyi.

"30 évre titkosítva, és Paks 2 mellett az egyetlen érv, hogy CSAK."
A titkosításnak én sem örülök, de ha az elmúlt 1-2 oldalnyi kommentemet tekintve abból annyi maradt meg hogy CSAK, akkor én következek újra a sajnálkozásban.

"És ha egy kicsit számolnál, kiderülne, hogy nincs kényszer, ami miatt sürgőssen neki kell kezdeni a beruházásnak"
Ez nem számítási, hanem elsősorban politikai kérdés, erről már tettem említést Vole-nak mikor szóba hozta, nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni.

"van még 4-5 év ami alatt olyan tapasztalatok lesznek szerte a világban, amelyek alapján megalapozott döntést lehet hozni."
Hát persze, ezt kérdeztem mire gondolsz ezzel kapcsolatban. Azt válaszoltad semmire, de úgy tűnik arra nagyon. Évtizedes tapasztalat van atomerőművekkel, szél és napelemfarmokkal, biogázzal, stb, stb-vel kapcsolatban.

Bár nem hiszem hogy érted, de azért próbálok valami hasonlót mondani:
Szerinted érdemes lakásbiztosítást kötnöd, ha soha nem történik a lakásod kapcsán semmilyen káresemény? Kötsz biztosítást és a végén azzal szembesülsz hogy nem érte meg, vagy egyszer mégis beüt valami előre nem várható kellemetlen esemény, amikor mégiscsak jól jönne?

Persze létezik olyan viselkedésmód is, ahol a delikvens nem hajlandó a biztonságra áldozni egy kanyit sem, majd mondjuk villámkár esetén a legnagyobb hanggal üvölti hogy valaki kárpótolja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html