Ennyi magyar gondolkodik lakásvásárlásban

A következő három évben a 30-59 éves korosztály 13 százaléka tervez biztosan vagy nagy valószínűséggel lakásvásárlást, a harmincas éveikben járók esetében pedig 22 százalék az arányuk - derül ki a K&H felméréséből.
Napi.hu, 2016. július 18. hétfő, 10:30
Fotó: Napi.hu

Leginkább a harmincas éveikben járók tervezik, hogy biztosan vagy nagy valószínűséggel ingatlant vásárolnak a következő három évben, e korosztályban 22 százalék a potenciális vásárlást komolyan fontolgatók aránya - derül ki a K&H biztos jövő indexéből, amely a 30-59 éves korosztály lakásvásárlási terveit vizsgálta.

A 30-59 éves korosztálynak pedig a 13 százaléka vásárolna biztosan vagy nagy valószínűséggel lakást három éven belül. További 13 százalék a hezitálók aránya, akik jelenleg ugyanannyi esélyt látnak a vásárlása, mint a nem vásárlása. Leginkább a lakásban élők (20 százalék) vagy a nem saját tulajdonú ingatlanban élők (22 százalék) tervezik a vásárlást.

Az 500 ember megkérdezésével készülő kutatásban a biztonságérzetet leginkább befolyásoló tényezőket és annak várt változásait vizsgálják.

Az ingatlanvásárlást tervezők (azaz, akik lehet, valószínűleg vagy biztosan vásárolnak) számára fontos a hitel: a megkérdezettek 42 százaléka minimum fele arányban hitelből finanszírozná a vásárlást. Mindössze 27 százalékos volt azoknak az aránya, akik kizárólag saját forrásból oldanák meg a vásárlást.

Nagy az érdeklődés az állami támogatási konstrukciók iránt, az igénylések száma hónapról hónapra nő. Idén a megújult családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetésétől kezdve július elejéig a K&H Banknál az igényelt támogatások összege elérte a 4,2 milliárd forintot: ez közel 1700 igénylést jelent, az igényelt támogatások átlagos összege pedig mintegy 2,5 millió forint - mondta Rajna Gábor, a K&H banki értékesítési hálózatért és a támogatásért felelős igazgatója.

A 10 millió forintos vissza nem térítendő csok támogatás a K&H-nál június végéig 1,4 milliárd forintot tett ki (a januárban bevezetett 10 millió forintos támogatás az összes igényelt csokos támogatások mintegy 10 százalékát teszi ki), az igényelt áfa-támogatás összege pedig meghaladta a 900 millió forintot.

Az ügyfelek többsége, 65 százaléka használt lakás vásárláshoz igényelte a támogatást, míg 29 százalék lakásépítési célra, és mindössze 4 százalék igényelte új ingatlan vásárláshoz. Az igénylő ügyfeleink átlag életkora 36 év - tette hozzá Rajna. A bank adatai szerint a támogatások iránti igény hónapról hónapra növekszik, a júniusban benyújtott igénylések száma 47 százalékkal haladta meg a márciusban benyújtott igénylések számát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.07.18 10:57

A csok-átlag 2,5m HUF volt?!

A 2 gyerekre adnak 2,6m HUF-ot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html