A magyarországi üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 1,2 százalékkal csökkent a héten. Az észak-nyugat-európai piacon jóval kisebb volt a mérséklődés és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon járemelkedést regisztráltak. A benzinár a mediterrán piacon ezen a héten változatlan, 927 dollár/tonna volt, csak a megelőző heti árhoz viszonyítva mutatható ki a csökkenés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,4 százalékkal emelkedett, az ARA piacon ennél valamivel nagyobb volt a drágulás.

A forint árfolyama a héten 218 dollár körül ingadozott, összességében 0,8 százalékkal lett erősebb az előző heti átlaghoz képest. A héten jelentkező tőzsdei, dollárban mért benzin árcsökkenést az árfolyam erősödése forintban nézve még nagyobbnak mutatja, a gázolaj áremelkedését pedig mérsékelte.

Az utóbbi egy évben a benzin ára 1,7 százalékkal csökkent, a gázolajé 0,7 százalékkal drágult. Idén jellemzően a benzin és a gázolaj ára is az előző év ára alatt változott, csak rövid időszakokban volt fordított a helyzet.