A hazai baromfiipar tavalyi drasztikus visszaesése ellenére 4,4 százalékkal, 32,4 milliárd forintra növelte tavaly árbevételét a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A cég adózás előtti eredménye 114 millió forint volt, emellett 11 ezer tonna hús értékesítésével megtartotta 43 százalékos piaci részesedést jelentő piacvezető pozícióját is. Az eredményeket többek között a két lépcsőben végrehajtott átadási ár emelést, valamint a költségcsökkentő és hatékonyság javító intézkedéseket kombináló intézkedési tervnek köszönheti a vállat. Tavaly ősszel a változó környezet, valamint az intézkedések eredményessége miatt nem került sor sem elbocsátásokra, sem az áremelés harmadik lépcsőjére - mondta Erdély István, a cég elnök-vezérigazgatója.

A baromfi- és pulykatermelés a nehéz gazdasági helyzet ellenére tavaly tovább növekedett Magyarországon: a baromfi össztermelés 14 százalékkal 453 ezer tonnáról 517 ezer tonnára nőtt. Ezen belül a teljes hazai pulykatermelés a 2011-es évi 100 ezer tonnáról 2012-ben 12 százalékkal 112 ezer tonnára bővült. A Gallicoop a tavalyi 37 ezer tonnás felvásárlásával a baromfi esetében 7, míg a pulyka felvásárlási piacon 33 százalékos piaci részesedéssel bír, amely révén - habár a 2011. évhez képest ez csökkenést jelent - a hazai vágóhidak között az első helyen áll - derül ki a cég közleményéből. A pulykahús országos, belföldi értékesítése szintén növekedést mutat: 2012-ben 27 ezer tonna volt, ami 9 százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget.

A magyar pulykahús export a 2011. évi 27 ezer tonnáról 32 ezer tonnára nőtt. Ebből 10 ezer tonnát a Gallicoop értékesített, ezzel 33 százalékos exportrészesedést ért el, amely révén e szegmensben is megtartotta első helyét. Ezzel együtt a cég export árbevétele az előző évi 10,3 milliárd forintról 9,6 milliárd forintra csökkent 2012-ben. A húskészítmények eladása évek óta emelkedést mutat: 2010-ben 6700 tonna, 2011-ben 8000 tonna körül, míg 2012-ben 13 ezer tonnát adtak el.

Idén lehetőség szerint növelni szeretnék a cég jövedelmezőségét, és újabb beruházásokat is terveznek. Nagyjából 400 millió forintot szánnak a csomagolórészleg épületbővítésére, illetve új csomagolástechnikai gépek beszerzésére. Emellett folyamatosan zajlik a megyei önkormányzattal közös halfeldolgozással kapcsolatos projektet megalapozó próbagyártások is. Ismeretes, hogy az önkormányzat a Szarvas környéki tórendszer felújítása mellett egy halfeldolgozó létesítését is tervezi. A programban a Gallicoop a feldolgozott halból panírozott termékek gyártását vállalta. A finanszírozásra az idei első félévben beadott pályázattal szeretne forrást szerezni az önkormányzat. A cég azzal számol, hogy legkorábban 2014-ben kerülhet sor jelentősebb mennyiségű gyártásra.

Erdélyi szerint a hazai piacon cél idén egyrészt a piacvezető szerep megőrzése a friss, darabolt húsok vonatkozásában, valamint a készítmények és panírozott termékek piaci részesedésének növelése. A jövedelmezőséget javíthatja  az is, ha a második félévben mérséklődnek a takarmány árak -  a mérséklődő nyugat-európai pulykahús iránti kereslet miatt ugyanis eleve 3 ezer tonnával kevesebb élőállat felhasználást terveztek.

Az export továbbra is fontos a cégnek, az idén főként a keleti piacok további bővítésére, illetve az iszlám közösségek speciális termékekkel történő ellátására koncentrálnak majd. Jelenleg heti egy nap már iszlám előírások és ellenőrzés mellett zajlik a vágás, a termékek pedig elsősorban a nyugat-európai iszlám közösségekbe kerülnek. A vállalat megfontolandónak tartja a piaci megjelenést más, közel-keleti országokban is a nyugat-európai tapasztalatok alapján. Korábban már szállítottunk Szaúd-Arábiába, de akkor a 180 forintos dollárárfolyam mellett veszteséges volt a tevékenység, a mostani árfolyamon azonban már ismét megérné az export - tette hozzá Erdélyi István.