A végzős diákok egyik legfontosabb eseményét rendszerint kiskocsmákban, olcsóbb éttermekben ünneplik, így a május hónap lényegében erről szól - válaszolta a Napi Gazdaság kérdésére egy belvárosi étterem-tulajdonos. Mint mondja, 2500-3000 forintért svédasztalos megoldással megoldható egy szerényebb bankett, korlátlan italfogyasztással ugyanez 4500-5000 forint. Az árak természetesen függnek attól is, hogy hányan vannak, rábízzák-e az ételek kiválasztását az étteremre vagy a megrendelő állít össze menüt.

A ballagási időszakot váltja az érettségi szezon, amely még egy okot ad a diákoknak, hogy ünnepeljenek, ilyenkor nemcsak az éttermek, hanem a szórakozóhelyek is megtelnek. A ballagós-érettségizős szezon átnyúlik a júliusba is, aztán elindulnak a szabadságolások és megkezdődik az idegenforgalmi szezon.

A ballagással a virágüzletek is nagyot szakítanak, ilyenkor 10-20 százalékkal emelkedik a vágott virág ára. Egy XI. kerületi virágkötő szerint nem lehet átlagárról beszélni, mert vannak, aki néhány ezer forintot költenek csokorra, mások tízezreket hagynak ott. Nála a legtöbben 3-5 ezer forintért köttetnek virágot, de erre az időszakra előre is készítenek csokrokat, amit akciósan adnak. A virágos arra panaszkodott, hogy a plüssállatkákat és ballagási "mütyüröket" már nem náluk veszik, a vevők ezeket általában a nagy alapterületű áruházakban szerzik be.

A ruházati kereskedelemben is kimutathatóan megnő a forgalom a ballagási és érettségi időszak alatt. Az új hagyományok szerint a végzősöket nem ajándékokkal, hanem pénzzel lepik meg a szülők és a rokonok, amit a fiatalok vagy a banketten költenek el, vagy valamelyik márkás ruházati boltban. A ballagás előtt az öltönyüzlet lendül fel, ugyanis ma már nem jellemző az iskolákra, hogy egyenruhába kényszerítik a diákokat.

Egy külvárosi tanár szerint a szülők pénztárcáját mostanában nem terhelhetik meg az iskolák azzal, hogy osztályonként egyenruhát készíttetnek tízezrekért. Csak annyit tesznek kötelezővé, hogy a ballagáson sötét nadrág-fehér ing, illetve hasonló szoknya-blúz legyen a diákokon. Ez egyébként nagyjából minimum 10 ezer forint, ha új cipő is kerül hozzá, akkor legalább ennek a duplája.