A lóhúst tartalmazó marhahúsosként jelölt fagyasztott élelmiszerek ügyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) folyamatosan figyelemmel kíséri a gyors riasztási rendszeren közzétett adatokat, melyen eddig Magyarországra irányuló szállítást nem jeleztek - közölte a hivatal.

Az ügy előzménye, hogy az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren (RASFF) keresztül a brit hatóság tájékoztatta a tagországokat, hogy a svédországi székhelyű Findus élelmiszer-vállalkozás egyes marhahúsosként megjelölt fagyasztott készítményei (lasagne) lóhúst tartalmaznak. A nyersanyag pontos származási helyéről a gyorsriasztási rendszeren egyelőre nincs hivatalos információ.

Kép: Reuters

Az ügy kapcsán a NÉBIH országszerte szúrópróbaszerűen ellenőrzi az érintett termékeket, a hivatal laboratóriumai pedig folyamatosan készen állnak azon vizsgálatok elvégzésére, amellyel megállapítható, hogy a felhasznált hús milyen állatfajból származik - közölte a hivatal.

A lóhús fogyasztása abban az esetben jelenthet kockázatot a fogyasztók egészségére, ha az állatot a vágást megelőzően gyógyszeres kezelésnek (például antibiotikumok, gyulladáscsökkentők) vetették alá, és a kötelező várakozási idő nem telt le. Ezen kívül a lóhús - ami amúgy jóval olcsóbb, mint a marhahús - felhasználása marhahúsosként jelölt termékekben a fogyasztók szándékos megtévesztését jelenti, és hamisításnak minősül.