Erőltetett menet az adózásban - csődöt mondhat a rendszer

Még mindig nem működik zökkenőmentesen az e-bevallás, holott nyolc hét múlva az 51 ezres e-bevallói kör elvileg további egymillióval bővül. Információink szerint még mindig nem kizárt az egyéni vállalkozók mentesítése, bár a könyvelők szerint túl kéne esni a bővítésen.
Egerszalóki Tímea, 2006. november 10. péntek, 07:50
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Az adóhivatal kapkodására utal, hogy a bevalláskitöltő programoknak hetente új verziói jelennek meg, például a kerekítés figyelembevétele, pótlapok megjelenése, a vizsgálati szempontok módosulása vagy szövegkorrekció miatt. A könyvelők ezért olyan bevallások után is hibaüzenetet kaphatnak, amelyek egy héttel korábban, egy régebbi verzió szerint még hibátlannak minősültek, így sokszor kénytelenek utólagosan "javítani" - mondta lapunknak Zara László.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke hozzátette: a hivatal vezetősége még szeptember elején tett ígéretet arra, hogy honlapján elérhetővé teszi az e-bevallások ellenőrzésének szempontjait, ám erre a mai napig nem került sor.

Zara szerint a gyors és folyamatos korrekciót a hivatali bürokrácia akadályozza, ezért egy tejhatalommal rendelkező informatikus kezébe kellene adni a javítási feladatokat vagy bővíteni a bevallási rendszerrel foglalkozók létszámát. Ha nem tökéletesítik a rendszert mielőbb, a sok hibaüzenet miatt januártól az adózók (és az adóhivatal) csődöt mondhatnak.

Akad azonban egy másik probléma is. A pénzügyi tárcánál ugyanis még mindig nem véglegesítették az e-bevallással januártól érintett kört, és elképzelhető, hogy az egyéni vállalkozókat kiveszik belőle (miközben a belépő mikorvállalkozásoknak már adókedvezményt is kidolgozott a tárca). A bevallók számának növekedésével a hivatalnak nem lenne problémája, mivel a már elektronikusan bevalló 75 ezer cég összesen 3,6 millió alkalmazottról küld adatot, ami többszöröse a tervezett egymillió csatlakozó által továbbítandó adatmennyiségnek.
Zara László szerint a teljeskörűsítésen túl kell esni, és az e-bevallói kör szűkítésén már nem lenne szabad gondolkozni. Az egyéni vállalkozók többsége könyvelőt foglalkoztat, aki a cégek miatt így is, úgy is kénytelen felkészülni - tette hozzá.

Továbbra sem lehet tudni, januártól lesz-e újra lehetőség az elektronikus aláírással ellátott bevallások továbbítására. Tavaly, amikor csak tízezer kiemelt adózó számára volt kötelező az e-bevallás, kizárólag e-szignós dokumentumokat lehetett benyújtani, ez év májusától viszont, ahogy a kör az 50 ezer legnagyobb adózóra bővült, egyenesen tilos lett az e-szignó használata. Azóta kijött egy rendelet, amely 2007. január elsejei hatállyal megint elfogadhatóvá tette az e-aláírást, de az Rózsahegyi Zsolt, a Netlock Kft. ügyvezető igazgatója szerint ismét a jogalkotás áldozatává eshet. Erre utal, hogy az e-szignó szolgáltatókkal az ügyben eddig nem vették fel a kapcsolatot az ügyfélkapu üzemeltetői. Ha az utolsó pillanatban megint letiltják az ügyfélkapunál jelenleg alkalmazott PIN-kódos rendszernél sokkal biztonságosabb megoldást, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség az EU-hoz fordul jogorvoslatért - közölte Rózsahegyi Zsolt.

A kormányzati portálon keresztül PIN-kóddal elküldött bevallásnál csak azt igazolja vissza a rendszer, hogy a dokumentumot beküldték, azt viszont nem, hogy annak tartalma megegyezik az APEH-hoz beérkezett adathalmazzal. Ha csak 2 bit megváltozik az adat továbbítása közben, több millió forintos eltérés adódhat - figyelmezet az igazgató. Ha a bevallást e-szignóval továbbítják, a tartalma is igazolt lesz, vagyis a beküldő egy esetleges jogi vita során bizonyítékkal rendelkezik majd - tette hozzá. Azt még Nagy József, az APEH főosztályvezetője sem tudja, hogy januártól használható lesz-e az elektronikus aláírás. A hivatal készen áll az e-szignóval ellátott bevallások fogadására, de a kormányzati elektronikus szolgáltató még megoldást keres a kezelésükre.

HOZZÁSZÓLÁSOK