A síszezonban a legnépszerűbb úti cél Ausztria, míg a második-harmadik helyen áll Szlovákia és Szlovénia, míg Franciaországban és Olaszországban általában a hosszabb és költségesebb síelést választók töltik szabadságukat. Sokan nem gondolnak bele, de még a szomszédos Ausztriában is akár 3 millió forintos költséget jelenthet egy "szokványos" síbaleset - írta közleményében a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB). A biztosító szerint ha síelni indulunk, soha ne a legalacsonyabb ár alapján válasszunk utasbiztosítást, hanem arra figyeljünk, hogy az adott termék milyen szolgáltatásokat és fedezeteket takar. Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket (például a hegyi mentés, műtétek).

Külföldön már egy kisebb sportbaleset is magas költségekkel járhat a megfelelő utasbiztosítás nélkül. Európán belül egy apróbb ambuláns ellátásért is több százezer forintot kell fizetni, amit sok esetben nem fedez a szokásos utasbiztosítás. A síszezonban legnépszerűbb európai országokban a kórházi költségek ijesztően magas szinten, napi 100 és 600 ezer forint között mozognak, így semmiképpen sem tanácsos a napi pár száz forintos biztosítási díjon spórolni. Csak a tavalyi síszezonban (ami lényegében 8-10 hetet tesz ki), átlagosan naponta 10 esetben vették igénybe az ügyfelek az EUB segítségét valamilyen síbaleset kapcsán.

 

Forrás: EUB

Az EUB egyik ügyfelének közelmúltbeli ausztriai balesete megközelítőleg 3 millió forintos költséget jelentett volna, ha nem lett volna érvényes Télisport utasbiztosítása. A legnagyobb tétel ebből a kórházi ellátás költsége, amely közel 6000 euró volt, de a mentőhelikopter díja is 3000 eurót jelentett ebben az esetben, míg a mentővel történő hazaszállítás díja a szomszédos Ausztriából is csak alig marad el az 1000 eurótól.

Ezen utasbiztosítás kifejezetten a népszerű téli sportokra (sí, snowboard, szánkó, korcsolya, hórafting) lett összeállítva, és olyan extra szolgáltatásokat tartalmaz, mint a síbérlet visszatérítését baleset vagy kórházi ellátást igénylő betegség esetén, továbbá a (saját és kölcsönzött) sí- és snowboard felszerelés biztosítását, valamint emelt szintű jogvédelem- és felelősségbiztosítást is. Utóbbi azért elengedhetetlen, mert ha mi okozunk balesetet egy síelő társnak, akkor a közúti balesetekhez hasonlóan, nekünk kell helytállnunk a kárért.