Az ügyfelek még mindig elsősorban az árak alapján döntenek, ám kis odafigyeléssel hasonló áron lényegesen magasabb szolgáltatást nyújtó biztosítást vásárolhatunk - olyan többletszolgáltatásokkal, amelyek baj esetén sokat jelenthetnek.

Fontos lehet - és elvben minden hazai szerződésnek tartalmaznia kell - a magyar nyelvű, non-stop elérhető asszisztencia szolgáltatást. A komolyabb szolgáltatások ugyanakkor nem csak egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó segítséget adnak, hanem például a gépjárművünkkel kapcsolatban fellépő problémák, illetve más váratlan szituáció kapcsán kialakult kiszolgáltatott helyzetben is segítséget nyújthatnak.


A Magyarországon elérhető utasbiztosítások minden esetben tartalmaznak élet-, baleset-, betegség-, illetve poggyászbiztosítást. Az egyes szolgáltatásokhoz az adott biztosítók - a módozattól függően - ugyanakkor más-más kockázati limitet vállalnak, és ennek megfelelően térítik meg külföldön fellépő orvosi és egyéb költségeket.

Külföldön nem csak a pihenés drágább; az orvosi szolgáltatások költségei is jóval magasabbak az itthon megszokottnál. Az utasbiztosítás megkötésénél a térítési limiteket érdemes az adott országnak megfelelően választani, hiszen az egészségügyi szolgáltatások költségei kontinensenként, sőt, országonként is nagyon eltérőek lehetnek.

Az Európa legtöbb országában „elegendő" 10 millió forintos biztosítási limit az Egyesült Királyságban, vagy a Benelux-államokban már korántsem biztos, hogy kellő fedezetet nyújtanak egy hosszabb kórházi kezelés esetén - tájékoztat Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs igazgatója. A szakember szerint ugyancsak fontos lehet a felelősségbiztosítás kérdése is, hiszen az utazás során mi magunk is okozhatunk kárt.


Érdekes kérdés az is, hogy bár egy bécsi bevásárlóút vagy egy hétvégi rokonlátogatás a határ túloldalán esetleg csak egy napot vesz igénybe, a baj azonban szinte mindig egy pillanat alatt következik be. Ezért a szakemberek szerint erre az egy napra is feltétlenül szükséges utasbiztosítást kötni - más kérdés, hogy a legtöbb biztosítási szerződés minimum 3 napos kockázatvállalást ír elő minimumként.