Erste-vezér: A forintosítás erősítette is a pénzügyi rendszert

A jelzáloghitelek forintosítása okozta a bankrendszer múlt évi 483 milliárd forintos veszteségének jelentős részét, de egyúttal erősítette is a pénzügyi rendszert - mondta Jelasity Radovan, az Erste Bank Hungary vezérigazgatója a kecskeméti lízingkonferencián.
MTI, 2015. november 5. csütörtök, 13:52
Fotó: Napi.hu

A bankrendszer erősödését a portfólió javulása okozta, de erősödött az MNB szabályozó szerepe is. A forintosítás pozitív hatásai között említette a lakosság vásárlóerejének növekedését is.

Az Erste 270 ezer jelzáloghitel szerződése forintosításán 100 milliárd forintot, az autóhitelek forintosításán 1,5 milliárd forintot veszített a vezérigazgató ismertetése szerint.

A költséghatékonyság miatt hosszabb távon öt-hat nagy bank marad Magyarországon - vélte Katona Ildikó,az MKB Bank üzleti vezérigazgató-helyettese.

Lengyel István, a Banking Association for Central and Eastern Europe főtitkára úgy vélte, ha ez megvalósul, akkor a banki kockázat is szűkebb körben terül szét, ami nem biztos, hogy előnyös.

Katona kitért arra is, hogy a bankok hitelállománya ma 30 százalékkal kisebb, mint volt 2008-ban, különösen érvényes ez a lakáshitelekre, amelyek viszont feltételei lennének a lakásépítés fellendülésének.

Oláh Márton, az FHB Bank vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a 5783 milliárd forint lakossági hitelből 944 milliárd a 90 napon túli törlesztési késedelemben lévő kölcsönök nagysága. Megjegyezte, hogy a forintosítás nem csökkentette a rossz hitelek arányát, ami a március végi 15,6 százalékról június végére 16,3 százalékra nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK