A bíróság jegelte a magyar kincsügyet

A Fővárosi Törvényszék felfüggesztette az Esterházy-kincsek tulajdonjogát jogát tisztázó pert, így az úgynevezett Fraknói kincs sorsáról egyelőre sem az állam, sem az Esterházy Magánalapítvány javára nem született döntés. Csak az dőlt el, hogy tovább húzódik az ügy.
Szakonyi Péter, 2019. március 8. péntek, 16:32
Fotó: Shutterstock

Kicselezte az újságírókat a Fővárosi Törvényszék illetékes bírája péntek délután. A magyar kultúra és művészet páratlan műkincsegyüttesének, a Fraknói kincsnek a sorsát tárgyaló jogi fórum  bírája, Pákozdi Zoltán Rudolf ugyanis nem ott hirdetett határozatot, ahová a tárgyalást kitűzték, sőt még csak nem is a teremmódosítással kijelölt helyen, hanem egy harmadik tárgyalóban hirdette ki határozatát.

A második csel az volt, hogy a határozatban semmiről sem döntött. A bíró ugyanis figyelembe vette azt a tényt, hogy a pereskedő felek: a Magyar Állam és az Esterházy Magánalapítvány egy másik perben is érintettek, és erre  a korábban elkezdett közigazgatási perre hivatkozva felfüggesztette az eljárást. Így a hosszú bizonyítási szakasz ellenére egyelőre nem született döntés a Fraknói kincs ügyében.

Még egy indok

A második per az egyik indok volt az eljárás felfüggesztésére. A másik hivatkozási alap az a két héttel ezelőtt a Magyar Közlönyben megjelent rendelet, amely alapjaiban változtatta meg a restitúciós eljárásokat. Amint erről korábbi cikkünkben beszámoltunk, a 22/2019. számú rendelet hatályon kívül helyezte azt a 2013-ban keltezett rendeletet, amely műkincsek visszaigénylése esetén az államra teszi a tulajdonjog bizonyításának terhét.

A Lázár János minisztersége alatt - és általa szorgalmazott - rendeletet két évvel később tovább módosították, de jelentős értékű műkincset, pláne műkincsegyüttest az elmúlt években két kivétellel nem adtak vissza eredeti tulajdonosaiknak.

Pereskedő felek

A több száz darabból álló Fraknói kincs esetében a páratlan műtárgyegyüttes tulajdonjogáról születhetett volna döntés. A perbeszédben a "Magyar állam és társait" képviselő ügyvédek a kincs nemzeti kincs minősítése mellett érveltek és kihangsúlyozták hogy az egykori értéktárban, a Kunstkammerben őrzött ötvösremekek esetén nem "egy széfben véletlenszerűen összezárt értéktárgyak" halmazáról van szó.

Beszédükben egységes gyűjtemény mellett érvelnek, noha a Fraknói kincs egy része most is Ausztriában, az Esterházy kastélyban van, s vélhetően ennek sorsáról nem határozhat a magyar törvényszék.

Az Esterházy Magánalapítvány képviselői ugyanakkor a gyűjtemény jogi egységéről beszéltek - s ennek visszaállítását sürgették. Vagyis nem a Magyarországon őrzött kincsek visszaszolgáltatását kívánják - ez a védettség miatt amúgy sem lenne lehetséges -, hanem a magyar és osztrák rész közös hasznosítását, kiállítását és bemutatását. A bíróság azonban sem erről, sem arról nem döntött - csupán az időhúzásról született döntés.

Reagált az Esterházy Alapítvány
"A korábban ígért ítélethozatal helyett a bíróság felfüggesztette a polgári pert. A bírói indoklás a február 25-én - a tárgyalás után három nappal - született, a restitúciós eljárással kapcsolatos kormányrendeletre hivatkozott. A bíró szerint a restitúciós eljárás előkérdés a perben, így előbb ott kell, hogy döntés szülessen. A kincsek sorsának bírósági rendezése így beláthatatlan időtávolságba kerülhet. Ez sem az érintetteknek, sem a nagyközönségnek és a múzeumi szakmának sem jó. Az Esterházy Privatstiftung megerősíti az álláspontját, hogy a továbbiakban is tárgyalásra törekszik."

HOZZÁSZÓLÁSOK